"Roditelji, pustite decu da se dosađuju" VIDEO

Dosada je pokretač razvoja deteta, smatra autor NTC sistema učenja Ranko Rajović. Dete koje ne zna da reši problem dosade hoće odmah sve i sada, prag tolerancije je nula, a frustracija visoka, kaže ovaj stručnjak.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

12:50

Foto: Printscreen/TV Prva

“Nije dosada problem već to što roditelji rešavaju problem dosade detetu”, rekao je Rajović, koji je i član Mensa i Komiteta za darovitu decu, za TV Prva govoreći o tome šta su problemi današnjeg roditeljstva.

On je podsetio na period od pre 20-30 godina kada su deca dosadu rešavala kroz igru na igralištima, uz druženje, loptu, lastiš, klikere..

“Nije bilo telefona ni kompjutera, dva programa na TV. U tom periodu je dosada nama pomagala da se razvijamo, da mislimo, da povezujemo”, rekao je Rajović.

Kako je istakao, dete mora samo da reši problem dosade. Šta umesto toga danas roditelji rade kada im dete kaže da mu je dosadno?

“Uključe TV na kom ima 10-20 kanala sa crtanim filmovima, sa dečjim programima, kupe tablete, računare, pametne telefone”, istakao je Rajović.

Kaže da nije protiv tehnologije, ali da bi trebalo ograničiti vreme. To znači da ako dete pola sata provede na telefonu, sat vremena bi trebalo da bude na igralištu, a ako je jedan sat gledalo u ekran, dva sata bi trebalo da bude napolju.

Rajović je izneo i podatak da više od 80 odsto učenika četvrtih razreda osnovnih škola u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji imaj svoj telefon i istakao da je veliki protivnik toga da se deci do 10 godine daju telefoni.

“Telefon je zamka…Telefon aktivira receptore u mozgu dopaminske i endorfinske. Endorfinski receptori su morfijumski i dete kao da se drogira.

Šta bi sve još roditelji morali da znaju pogledajte u prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: