"Igra genetike": Evo od koga nasleđujemo boju očiju

Genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo je da smo uvek priklonjeniji jednom roditelju, što ponovo zavisi od kombinacije gena koju dobijamo preko roditelja.

Izvor: B92, Prva.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kakav otac, takva ćerka ili kakva majka takav sin. Je li to zaista tako i šta se dešava u genetskim kodovima, kada su oba roditelja sa smeđim očima, a dobiju dete, koje ima recimo plave? Ne, ne radi se o čuvenom “liči na komšiju”, već o igri genetike, koja napravi zanimljive kombinacije hromozoma, čak iako vas dvoje uopšte nemate te karakteristike. O tome šta i kako nasleđujemo od oca i majke donosimo u tekstu u nastavku.

Istraživanje Univerziteta Stanford pokazuje kako dolazi do nasleđivanja boje očiju, ali i drugih crta i karakteristika.

Osim u nekoliko posebnih slučajeva, nije posebno predodređeno šta vam koji roditelj daje, odnosno šta od koga nasleđujete. Ako se radi o dominantnim genima, oni će biti dominantni bez obzira na to dolaze li od oca ili majke. Ako vaš otac ima dominantan gen za boju očiju, nasledićete istu boju od njega. Međutim, ako se radi o recesivnom genu, deca mogu imati boju očiju koju njihovi roditelji nemaju i dati potpuno novi gen. To objašnjava zašto se nekada dešava da osobe koje recimo nemaju riđu boju kose ili smeđu boju očiju, dobiju dete sa smeđim očima i riđom bojom kose.

Kao što vidite, genetika je komplikovan posao. Jedina stvar koju znamo jeste da smo uvek priklonjeniji jednom roditelju, što ponovo zavisi od kombinacije gena koju dobijamo preko roditelja. Pokušaćemo jednostavno prikazati kako genetika funkcioniše, a potom dati primere gde je vidljivo šta dobijamo od kojeg roditelja.

Uzmimo za primer dete majke sa smeđim očima i oca sa plavim očima. S obzirom na to da su smeđe oči dominantne, majka može imati gene za smeđe oči ili jedan gen za jednu, drugi za drugu boju očiju. Kako bismo olakšali shvatanje, recimo da će imati oba gena za smeđu boju. S obzirom na to da otac ima plave oči, on ima dve kopije recesivnih gena za plave oči.

Svaki roditelj će preneti jednu kopiju gena na svoje dete. U ovom slučaju, mama će preneti dominantni gen, a otac recesivni. To znači da će dete imati boju očiju majke, upravo zbog toga što je ona imala dominantne gene. Isti je slučaj i ako otac ima dominantan par gena, jer tada dete ponovo dobija onaj genetski par koji je dominantniji, što automatski znači da će naslediti boju očiju od roditelja koji ih ima.

Istraživanje stendfordskog univerziteta takođe potvrđuje kako dečaci od majke nasleđuju samo jedan X hromozom, koji je bogat genima koji utiču na fizički izgled. Očev X hromozom je osiromašen takvim genima pa stoga dečaci mogu ličiti na majke, a devojčice ne moraju nužno na oca, jer dobijaju po jedan X hromozom od oba roditelja.

Velike uši, prema ovom istraživanju, obično dolaze u nasleđe od očeva, dok kosa i njen kvalitet od majke. Ako ste muškarac, pogledajte ujaka i biće vam jasno kako će vaša kosa izgledati u kasnijim godinama (ako je ima). Dakle, postoje različiti spojevi hromozoma koji će u krajnosti dati proizvod vašeg deteta baš onakav kakav treba da bude. Jedinstveno, posebno i na sebi svojstven način drugačije. Osobine su pak zasluga oba roditelja pa nemojte okriviti muža ako vidite da je krajnje tvrdoglavo. Osvrnite se i na sebe i analizirajte svoje osobine.

Roditeljstvo

Ovaj "mali div" je imao samo 350 grama, a da ga vidite sad VIDEO

Svetski dan prevremeno rođenih beba - 17. novembar obeležava se danas, a statistika kaže da je svako deseto novorođenče stiglo ranije. Beba od 350 grama rođena u 28 nedelji zbrinuta je početkom ove godine u Insititutu za neonatologiju u Beogradu, a najnezrelije novorođenče ikad doneto kod njih praktično je rođeno na pola trudnoće, u 23 nedelji i sada je osnovac.

Roditeljstvo subota 17.11. 08:38 Komentara: 11

Zašto su nam deca lenja i troma? VIDEO

Koliko često zateknete svoje dete kako gleda u telefon i uopšte ne konstatuje šta mu pričate? Sigurno ste primetili da se druženje sa vršnjacima uglavnom svodi na igranje igrica i gledanje u mobilni telefon. Pa ipak, možemo li okriviti njih, ili veliku ulogu u tome imaju roditelji i nastavnici?

Roditeljstvo četvrtak 15.11. 18:40 Komentara: 16
strana 1 od 3 idi na stranu