Prisiljavate dete da se slika s Deda Mrazom? Razmislite još jednom

Pojedini roditelji smatraju da su oni "glas razuma" svoje dece, a da ponekad nisu ni svesni toga koliko je njihov glas sve samo ne razuman. Jedna od takvih situacija redovno se ponavlja u ovo doba godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Naime, fotografija s Deda Mrazom je tradicija koju mnogi obožavaju. Roditeljima je draga zbog posebnog ugođaja, ali i porodičnog druženja, dok su deca ipak najčešće oduševljena poklonima koje će im dobri dekica uruči nakon fotografisanja. Čak i ako nema poklona barem mogu da iskoriste situaciju da mu šapnu svoje želje.

Međutim, nisu sva deca takva. Nekoj deci je dekica sa dugom belom bradom u crvenom odelu, koji još i nešto više, izaziva strah, a ne radost.

Ipak, uprkos suzama i panici, roditelji insistiraju na fotografiji za uspomenu.

Stručnjaci, međutim, smatraju da je to greška. Naime, oni smatraju da je čak opasno da terate decu, ako se već toliko boje, da se slikaju sa Deda Mrazom.

"Prisiliti dete da sedi u krilu Deda Mraza, stranca kod kojeg se ne oseća ugodno, nikada nije dobra ideja", objasnio je dr Džastin Koulson, koji je i sam otac šestoro dece.

Kako kaže, nije vredno zbog jedne fotografije dete izložiti tolikom stresu.

"Takvo ponašanje može da se poistoveti i s nasiljem", uveren je Koulson.

Objasnio je da jedna ovakva situacija neće ostaviti veliki trag na detetovom razvoju, ali ako se takve situacije ponavljaju, deca stiču utisak da roditeljima nije bitno kako se oni osećaju.

"Pojedini roditelji stalno ignorišu detetove strahove, osećanja i tugu koju izražavaju. Ne pridaju im dovoljno na značaju jer su deca, a to može kod njih da stvori, kada odrastu, neke određene psihičke probleme", zaključio je ovaj doktor, prenosi Dejli mejl.

strana 1 od 3 idi na stranu