"Deca su nevidljiva, treba da se poveća njihova moć odlučivanja"

U Srbiji oko 50 odsto dece prima neku vrstu socijalnog davanja, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju "Posebnog izveštaja zaštitnika građana o stanju prava deteta", koji upozorava i na nedostatak profesionalaca koji pružaju usluge deci.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prošitajte još:

Izmene Porodičnog zakona daju veća prava roditeljima? VIDEO

Mere ekonomske štednje ne smeju uticati na ostvarenje prava deteta, a one su, između ostalog, dovele do toga da neki centri za socijalni rad nemaju pisihologa, rekla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović, koja je upozorila i na mali broj stučnjaka koji se bave slučajevima nasilja među decom.

Stevanovićeva, zadužena za prava deteta i rodnu ravnopravnost, dodala je da su se mere štednje, odnosno zapošljavanja u javnom sektoru, odrazile i na rad dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prema njenim rečima, kancelarija zaštitnika je za poslednjih 11 godina dobila 3.500 pritužbi kojima su građani ukazivali da administracija krši njihova prava.

"Tim povodom institucijama smo uputili 1.000 preporuka za unapređenje prava dece", rekla je Stevanovićeva i precizirala da su "deca, deca do 18 godina" i da nema podele na one od 10, 14, 15, 18 godina.

Prema njenim rečima, izveštaj je uputio preporuke institucijama, akademskoj zajednici, medijima, civilnom sektoru kako da se problemi ublaže i ako je moguće otklone.

"Dečaci i devojčice su u velikoj meri nevidljivi kao građani i njihovo mesto i uloga u procesu odlučivanja se mora povećati", rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis, koja je kao radosnu vest ocenila to što je Srbija prava i potrebe stavila u centar svojih strategija.

Dominićisova je rekla da u Srbiji ima još dosta posla u oblasti prava deteta, iako su nadležni za prosvetu, zdravstveni i pravni sistem i socijalnu zaštitu ostvarili dobre rezultate - smanjena je smrtnost dece, povećana njihova uključenost u inkluzivno obrazovanje...

Prema rečima direktorke, potrebno je raditi i na decentralizaciji zakona, na praćenju raspodele javnih sredstava... Kako je povodom Međunarodnog dana deteta UNICEF ranije saopštio - oko 30 odsto dece u Srbiji živi na ivici siromaštva, a svako 10. dete u apsolutnom siromaštvu, 20 odsto ih nije primilo sve vakcine, a skoro trećina mlađih od pet godina nema odgovarajuću ishranu.

Roditeljstvo

Ovaj "mali div" je imao samo 350 grama, a da ga vidite sad VIDEO

Svetski dan prevremeno rođenih beba - 17. novembar obeležava se danas, a statistika kaže da je svako deseto novorođenče stiglo ranije. Beba od 350 grama rođena u 28 nedelji zbrinuta je početkom ove godine u Insititutu za neonatologiju u Beogradu, a najnezrelije novorođenče ikad doneto kod njih praktično je rođeno na pola trudnoće, u 23 nedelji i sada je osnovac.

Roditeljstvo subota 17.11. 08:38 Komentara: 11

Zašto su nam deca lenja i troma? VIDEO

Koliko često zateknete svoje dete kako gleda u telefon i uopšte ne konstatuje šta mu pričate? Sigurno ste primetili da se druženje sa vršnjacima uglavnom svodi na igranje igrica i gledanje u mobilni telefon. Pa ipak, možemo li okriviti njih, ili veliku ulogu u tome imaju roditelji i nastavnici?

Roditeljstvo četvrtak 15.11. 18:40 Komentara: 16
strana 1 od 3 idi na stranu