Izmene Porodičnog zakona daju veća prava roditeljima? VIDEO

Sutra se obeležava Svetski dan deteta. Nedavno je skupštinskom Odboru za prava deteta stigla inicijativa za izmenu Porodičnog zakona kako bi roditelji za života dobili pravo da odrede potencijalne staratelje svojim mališanima u slučaju neke tragedije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

10:49

Default images
Foto: Thinkstock

Šta se dešava sa decom koja izgube roditelje u saobraćajnim nesrećama ili ih prerano napuste zbog teške bolesti? Ko brine o njima ? Treba li omogućiti roditeljima da testamentom odrede staratelja u slučaju nesreće?

O ovome je bilo reči u "Jutru"” na TV Prva, a Jasmina Mihnjak, urednica portala "Bebac", i rekla je da za sada konačnu odluku o tome šta će se desiti sa detetom u slučaju da dete ostane bez roditelja donosi Centar za socijalni rad.

"Roditelji nemaju nikakvu mogućnost da se uopšte izjasne o tome. Važno je da sada prikažemo ovu inicijativu koja kaže da se roditelji pitaju jer ono što je problem - mi nemamo apsolutno nikakvu mogućnost da damo svoje mišljenje. To ne mora da bude konačna odluka, ali da roditelj ima mogućnost", rekla je ona.

Dodala je i da roditelj iako može testamentom da odredi staratelja, da njega Centar za socijalni rad ne mora, ako to ne želi, da uzme u razmatranje.

U nekim slučajevima ga uzimaju u obzir, u nekim ne. Izmene zakona bi trebalo da budu uzete u razmatranje", poručila je.

Pitali smo i vas mogu li roditelji testamentom da odrede staratelja i 100 odsto vas je odgovorilo potvrdno.

Šta kaže trenutni zakon, saznajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: