Izmene Porodičnog zakona daju veća prava roditeljima? VIDEO

Sutra se obeležava Svetski dan deteta. Nedavno je skupštinskom Odboru za prava deteta stigla inicijativa za izmenu Porodičnog zakona kako bi roditelji za života dobili pravo da odrede potencijalne staratelje svojim mališanima u slučaju neke tragedije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta se dešava sa decom koja izgube roditelje u saobraćajnim nesrećama ili ih prerano napuste zbog teške bolesti? Ko brine o njima ? Treba li omogućiti roditeljima da testamentom odrede staratelja u slučaju nesreće?

O ovome je bilo reči u "Jutru"” na TV Prva, a Jasmina Mihnjak, urednica portala "Bebac", i rekla je da za sada konačnu odluku o tome šta će se desiti sa detetom u slučaju da dete ostane bez roditelja donosi Centar za socijalni rad.

"Roditelji nemaju nikakvu mogućnost da se uopšte izjasne o tome. Važno je da sada prikažemo ovu inicijativu koja kaže da se roditelji pitaju jer ono što je problem - mi nemamo apsolutno nikakvu mogućnost da damo svoje mišljenje. To ne mora da bude konačna odluka, ali da roditelj ima mogućnost", rekla je ona.

Dodala je i da roditelj iako može testamentom da odredi staratelja, da njega Centar za socijalni rad ne mora, ako to ne želi, da uzme u razmatranje.

U nekim slučajevima ga uzimaju u obzir, u nekim ne. Izmene zakona bi trebalo da budu uzete u razmatranje", poručila je.

Pitali smo i vas mogu li roditelji testamentom da odrede staratelja i 100 odsto vas je odgovorilo potvrdno.

Šta kaže trenutni zakon, saznajte u prilogu:

Roditeljstvo

Ovaj "mali div" je imao samo 350 grama, a da ga vidite sad VIDEO

Svetski dan prevremeno rođenih beba - 17. novembar obeležava se danas, a statistika kaže da je svako deseto novorođenče stiglo ranije. Beba od 350 grama rođena u 28 nedelji zbrinuta je početkom ove godine u Insititutu za neonatologiju u Beogradu, a najnezrelije novorođenče ikad doneto kod njih praktično je rođeno na pola trudnoće, u 23 nedelji i sada je osnovac.

Roditeljstvo subota 17.11. 08:38 Komentara: 11

Zašto su nam deca lenja i troma? VIDEO

Koliko često zateknete svoje dete kako gleda u telefon i uopšte ne konstatuje šta mu pričate? Sigurno ste primetili da se druženje sa vršnjacima uglavnom svodi na igranje igrica i gledanje u mobilni telefon. Pa ipak, možemo li okriviti njih, ili veliku ulogu u tome imaju roditelji i nastavnici?

Roditeljstvo četvrtak 15.11. 18:40 Komentara: 16
strana 1 od 3 idi na stranu