Prva "beba iz epruvete" danas slavi 40. rođendan

Na današnji dan obeležava se najznačajnije dostignuće humane medicine dvadesetog veka. Zahvaljujući njemu, otpočela je praksa koju proslavlja između šest i osam miliona beba, rođenih postupkom vantelesne oplodnje, ali i sve njihove porodice, nauka i medicina.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2018.

12:41

Prva
Thinkstock

Britanka Luiza Braun, u svetu poznata kao prva "beba iz epruvete", danas puni 40 godina. Iako je ovim povodom izjavila da bi joj lično bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je reč o istorijskom dostignuću.

"Veštačka oplodnja donosi nadu ljudima koji su bili u očaju, jer nikada neće imati dete. Toliko se stvari promenilo u decenijama iza nas, ali želja parova da imaju bebu, nikada nije. Moja mama, Lesli Braun, otišla je kod doktora, jer je patila od depresije. Glavni uzrok bila je njena nemogućnost da ima dete sa mojim ocem. Kada su čuli za ovaj eksperiment, dobili su nadu. Iako nikada ranije nije uspeo, tog puta doprineo je da se ja rodim", piše Luiza Braun u specijalnom tekstu za Independent.

Nakon četiri godine od njenog rođenja, Braunovi su na isti način dobili i drugu ćerku Natali, koja je tada bila četrdeseto "dete iz epruvete". Sterilitet je postao globalna tema u 21. veku, koja nije zaobišla ni Srbiju. U našoj zemlji neplodnost muči gotovo svaki peti par, pa država sve više pažnje posvećuje ovom problemu.

Lekari, ipak, podsećaju da medicina još uvek nije dala odgovor na pitanje zašto vantelesna oplodnja nekada uspe, a nekada ne. Srpski pionir u oblasti vantelesne oplodnje dr Slobodan R. Radulović kaže da je za uspešno ostvarenje trudnoće često neophodno više pokušaja.

"Dok nauka radi svoje, na nama je da iskoristimo postojeće mogućnosti i zato apelujem na državu, ali i na kompanije, koje se rukovode principima društvene odgovornosti, da zajedničkim snagama stvorimo mogućnost da i parovi u Srbiji mogu sebi da priušte višestruke pokušaje", istakao je on.
Thinkstock
Dr Radulović izražava nadu da će nauka veoma brzo da napreduje, imajući u vidu da su u proteklih 40 godina nađeni odgovori na problem muškog steriliteta, da su usavršena tehnološka sredstva, poput 4D ultrazvuka, inkubatora za permanentno posmatranje razvoja embriona, kao i činjenicu da se uveliko radi na ispitivanju mogućnosti stvaranja jajnih ćelija od tkiva kože.

Zahvaljujući pionirima medicine Robertu Edvardsu, Patriku Steptou i Džinu Purdiju, desetine miliona ljudi širom sveta do danas je ostvarilo svoju roditeljsku ulogu. U njihovu čast Muzej nauke u Londonu 5. jula otvorio je petomesečnu izložbu.
Foto: Prof. dr Slobodan Raduloviæ/Specijalna bolnica Beograd

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: