Ove godine bi mogla da se rodi prva beba sa troje roditelja

Ove godine u Velikoj Britaniji moglo bi doći do revolucionarnog događaja kada je reč o rađanju dece, pa bi prvi put u istoriji dogodilo da bude rođeno dete s troje roditelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

15:20

Ove godine bi mogla da se rodi prva beba sa troje roditelja
Foto: Thinkstock

Nadležne institucije dale su zeleno svetlo u dva slučaja.

Ovo neće biti prvi slučaj, a granicu je prvi pomerio Džon Zang, koji je s kolegama 2016. to učinio u Njujorku, a zabeleženi su i slučajevi u Ukrajini nakon toga, prenosi New Scientist.

Ipak, Velika Britanija prva je zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamene mitohondrija zarad sprečavanja naslednih mitohondrijskih poremećaja. Tim naučnika iz Njukasla dobio je odobrenje da sprovede postupak još 2016. godine, a sada se saznalo da je HEFA od tada odobrila još dva slučaja.

Kako su odobrenja data još 2017. godine postupak je, moguće, već počeo. Iz centra zaduženog za sprovođenje ovog postupka nisu hteli da potvrde da je procedura počela jer štite pacijente. Postupak je sličan veštačkoj oplodnji, ali se koristi genetski materijal troje ljudi.

Postupak je osmišljen da bi pomogao ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija da ih ne prenesu svojim potomcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: