Deca istopolnih roditelja podjednako uspešna

Deca koju odgajaju samohrani ili istopolni roditelji imaju iste izglede za psihofizički razvoj i životni uspeh kao deca koja žive u tradicionalnim porodicama, pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

Izvor: Independent

Petak, 13.03.2015.

19:25

Default images
Foto: Thinkstock.com

Suzan Golombok, profesor Univerziteta u Kembridžu, uložila je 35 godina u istraživanje porodičnog života širom sveta da bi ispitala mogućnosti dece u različitim porodičnim okruženjima.

Njen zaključak bio je:

Deca će svoj potencijal najbolje ostvariti u porodicama koje im pružaju ljubav, sigurnost i podršku, nezavisno od strukture porodice; isto tako, predrasude i dikriminacija loše se odražavaju na ličnost deteta bez obzira na strukturu porodice u kojoj živi.

Tokom istraživanja, Suzan je ustanovila sledeće:

- Deca od 10 i 17 godina starosti koja rastu u lezbijskim porodicama ispoljila su znatno manju zastupljenost bihejvioralnih problema od ostalih vršnjaka, a sedamnaestogodišnjaci su pokazali bolje socijalne i akademske veštine.

- Majke dvogodišnjaka nisu ispoljile veću stopu roditeljskog stresa, anksioznosti ili depresije od udatih majki.

- Deca iz gej brakova nisu ispoljila nikakve razlike u eksternalizovanju ili internalizovanju različitih problema u odnosu na decu koja su odrastala u porodicama drugačije strukture. Isti zaključak doneli su i nastavnici i roditelji i brojni staratelji dece, poput rodbine, bebisiterki itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: