Zašto su tate bitne?

Psiholozi i ostali istraživači decenijama pretpostavljaju da je u detetovom razvoju najvažnija njegova veza sa majkom, međutim poslednji rezultati pokazuju da su tate možda čak i važnije u životu jednog deteta.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

08:34

Default images

"Otkrili smo da očevi ponekad čak i više utiču na razvoj dece od majki," rekao je Ronald Roner sa Konektikat univerziteta.

Roner je sa svojim kolegama analizirao studije rađene u prethodnim decenijama koje se tiču roditeljskog prihvatanja i odbacivanja širom sveta. Pokazalo se, naravno, da roditelji imaju veliki uticaj na svoju decu. Kada ona osete da nisu voljena i da ih roditelji ne prihvataju, pre postaju agresivna i emotivno nestabilna. Roditeljsko odbijanje takođe dovodi do niskog samopoštovanja i sveukupne negativnosti.

Ovo važi za oba roditelja, ali u nekim slučajevima tata je važniji faktor od mame, kaže Roner. Problemi sa ponašanjem, delikvencija, depresija i uzimanje narkotika su povezaniji sa očevim odbijenjem, objašnjava on. Po istom principu, očeva ljubav nekad ima veći uticaj od mamine - otkrivaju istraživači.

"Očeva ljubav je bolji pokazatelj sveukupne dobrobiti adolescenta, njegove sreće i zadovoljstva životom nego ljubav koja dolazi od majke," kaže Roner.

Istraživači su analizirali očinske figure, pri čemu očevi nisu morali biti biološki, a u obzir nisu uzete odsutne tate. Naučnici nisu sigurni zašto su u nekim slučajevima tate važnije od majki za razvoj deteta. "U svakoj porodici postoji osoba sa većim uticajem, osoba koja organizuje dešavanja, na primer. U familijama u kojima je otac ta osoba, njegova dela imaju najveći uticaj na dete," objašnjava Roner.

U tim slučajevima "deca obraćaju više pažnje na ono što rade tate i zato oni imaju veći uticaj."
Ganjo / Flickr.com
Istraživači su otkrili i da su tate odgovorne za kasnije ponašanje deteta. Od njegovog stila vaspitanja zavisi da li će dete kao tinejdžer biti uporan ili ne. Ako je tata kod vaspitanja deteta konstantan i ima čvrst stav, to dete ima manje šanse da postane delikvent i više će se angažovati u školi.

Takvo vaspitanje se naziva autoritativno roditeljstvo, a oslikava ga toplota i ljubav, sa jedne strane, ali i poštovanje pravila i odgovarajuća autonomija dece.

"Naša studija pokazuje da su najefikasniji očevi koji slušaju decu, imaju blisku vezu sa njima, postavljaju pravila, ali im isto tako daju i potrebnu slobodu," kaže Laura Voker, istraživač na studiji.

Na sreću po tate, biologija je tu da podrži dobro roditeljstvo. Studije o hormonima otkrivaju da tate pokazuju povećane nivoe oksitocina tokom prvih nekoliko nedelja od rođenja bebe.

Ovaj "hormon ljubavi", povećava osećanja zbližavanja u grupama, a tate ga dobijaju kada se igraju sa bebama, rezultati su studije iz 2010. godine.

Očinstvo takođe smanjuje nivo testosterona, "mačo" hormona koji se povezuje sa agresivnim ponašanjem. Ta promena je jača ako je tata uključen u brigu o detetu.

Dobro roditeljstvo ne znači odlazak na skupe odmore i kupovinu poklona.

"Kvalitetno vreme sa detetom je najvažnije. Igrajte se sa njim, gledajte zajedno filmove i idite u šetnje. Nije važno šta radite samo budite tu za njega," savetuje Laura Voker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: