Zaljuljaj me do... neba!

Ljuljaške su za decu neiscrpan izvor zadovoljstva. Ipak, mala doza opreza nije na odmet jer se sistem za ravnotežu kod mališana razvija tek od 12. do 15. godine Kada posmatramo decu u parkovima, vidimo da je uvek najveća gužva oko ljuljaški. Mališani obožavaju da se ljuljaju i ne bi silazila sa ljuljaške da se samo ona pitaju. Pa, u čemu je tolika draž te lepe sprave za igranje?

Priredila: Marija Jakob
Preuzeto iz magazina "Lisa"

Podeli

Lekari smatraju da je ljuljanje dobro za zdravlje. Ipak, ni u toj aktivnosti ne treba preterivati. U zoološkom vrtu možete da vidite kako se majmuni neumorno prebacuju sa jedne strane na drugu stranu kaveza. Iako se nama može činiti monotonom, njima ta aktivnost pričinjava veliko zadovoljstvo.

Urođeno ponašanje

Mačići i štenci imaju sličan hobi – prevrću se na leđa i prebacuju se sa jedne strane na drugu. Životinje to čine vođene instinktima koji im govore da su im ti pokreti potrebni.

I na životinje i na ljude ovi pokreti blagotvorno deluju. Ljuljanje u majčinom krilu, na klackalici ili ljuljašci stimuliše koordinaciju pokreta, razvija osećaj ravnoteže, stvaralačke sposobnosti, poboljšava cirkulaciju i razmenu materija, smiruje i popravlja raspoloženje. Stručnjaci su primetili da je najkorisnije ljuljanje sleva nadesno (ljuljanje u kolevci). U dvorištu ili na dovratku u prostranoj sobi možete postaviti ljuljašku ili takozvanu „skakalicu”, koja je pokretna u svim smerovima. Kad je dete u skakalici, morate samo da pazite da se ne udari. Prilikom montaže dobro učvrstite ljuljašku i pokušajte da predvidite koliko prostora treba ljuljašci kada se zaljulja da bi mališan imao dovoljno prostora za igru.

Pravila igre

Kada je toplo, deca većinu vremena provode napolju. Pre nego što stavite dete na ljuljašku, proverite da li je cela, podmazana, čista i bez ivera koji štrče sa strane. Ljuljaške u parku nisu pravljene za sasvim malu decu.

Njihova ljuljaška mora imati držače sa svih strana koji će sprečiti da iskliznu i padnu. Stariju decu dovoljno je da naučite osnovnim pravilima ponašanja kada se nalaze u blizini ljuljaške. Ona već imaju razvijenu koordinaciju pokreta i dovoljno snage da se čvrsto drže za konopac ili šipke.

Ali, često ne mogu da predvide opasnost kada su u blizini ljuljaške, pa zaboravljaju da druga deca mogu u letu da ih udare. Kad siđu sa ljuljaške, može ih pogoditi sedište sa kojeg su upravo sišli.

Ne zaboravite da deca imaju vrlo osetljiv sistem za ravnotežu, koji će se potpuno razviti tek između 12. i 15. godine.

Zato je ljuljanje za organizam mlađe dece gotovo jednak napor kao naprezanje koje osećaju astronauti na pripremnoj obuci!

Ako pretera sa ljuljanjem, dete može osetiti smetnje poput glavobolje, vrtoglavice, znojenja ili mučnine. Kako da izbegnemo te propratne pojave? Lako, ako se pridržavate potrebnih mera opreza.

Ljuljaj me, ljuljaj, snažno

Četvorogodišnja Naca odmalena nagovara mamu da je ljulja što jače. Nikada nije pokazala ni trunčicu straha, čak ni kada bi ljuljaška letela visoko, a tako je naučila i da se drži čvrsto, da pazi da je ljuljaška ne udari po glavi kad ustane sa nje ili da je ne udari neko drugo dete dok se ljulja. Tata joj je zato u dvorištu vikendice zakačio ljuljašku u kojoj uživa svakog vikenda.

To je dobra prilika da moja devojčica bude na svežem vazduhu, da se suoči sa mogućim strahovima, da vodi računa o sebi, a i dobra je vežba prilikom koje je Naca postajala sve samostalnija, naučila da bude strpljiva dok čeka svoj red, da deli ljuljašku sa drugom decom - kaže mama Ivana.

Prva pomoć

- Obroke završite barem sat vremena pre odlaska na ljuljašku i ne dajte detetu previše napitaka.

- Ako dete oseti glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, mučninu posle ljuljanja, sklonite ga u hlad i postavite u polusedeći položaj, nikako ležeći. Na usta mu stavite maramicu nakvašenu hladnom vodom.

- Ukoliko dete povraća, dajte mu malo negazirane mineralne vode. Voda će ga osvežiti i nadoknaditi izgubljenu tečnost. Nemojte mu davati zaslađene gazirane napitke, jer će oni samo pogoršati stanje. Budući da pri povraćanju organizam gubi mnogo kalijuma i natrijuma, čim stignete kući, dajte mališanu blag rastvor kuhinjske soli ili malo supe iz kesice.

MAGAZIN LISA U NOVOM BROJU DONOSI:

Zbogom strahu od starenja

Test:
Da li živite onako kako biste hteli?

31 jesenja frizura

Život bez sunca

Snežana Savić i Anita Lazić
Tako različite a tako bliske

Roditeljstvo

Snažan kao Popaj

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da lečenje mnogih oboljenja snažno zavisi od efikasnog imunog sistema. Dobar imunitet čuva zdravlje.

Roditeljstvo sreda 30.09. 10:47 Komentara: 1

Bajke vaspitavaju decu

Pored uživanja koje pružaju, bajke „uče“ decu da bezizlazna situacija ne postoji i da se isplati biti dobar. Čitajte svojim najmlađima i naučite ih da žive u bajci!

Roditeljstvo ponedeljak 28.09. 13:27 Komentara: 0

Tata u ulozi dadilje

Probudite u detetu kreativnost i podstaknite njegovu maštu. Sve ono što stroge majke ne dozvoljavaju da se radi - u društvu tate biće „slobodno“, drugačije, egzotično...

Roditeljstvo sreda 23.09. 13:20 Komentara: 1

Baterije u želucu

Mališani obožavaju da stavljaju u usta razne predmete i da ih gutaju. Neki od njih, kao što su recimo dugmaste baterije, veoma su opasni, jer mogu da izazovu povrede organa za varenje.

Roditeljstvo utorak 22.09. 11:00 Komentara: 0

Pakao male vile

Sećate li se Jovane Mitić, autistične devojčice sa krilima anđela? Bila je vila u filmu „San zimske noći“ Gorana Paskaljevića. Samo su joj krila data da bude mitsko stvorenje, ostalo je - stvarnost. Danas još tragičnija od pre pet godina, kada su je odabrali da barem, nakratko, bude u bajci.

Roditeljstvo četvrtak 17.09. 14:08 Komentara: 9

Carski rez - nužnost ili moda?

Decenijama je jedno od važnih pitanja feminističkog pokreta bilo pitanje porođaja. Ženski pokret se borio protiv nepotrebnih medicinskih intervencija na porođaju, naročito protiv carskog reza - koji su lekari često praktikovali bez stvarne potrebe.

Roditeljstvo subota 12.09. 13:44 Komentara: 5

Mini roditeljski zdravstveni vodič

Da li vas zanima šta to doktor posmatra na vašoj bebi kada je odvedete na sistematski pregled? Koliko puta patronažna sestra treba da vam dođe u posetu? Da li ste sigurni da znate koje sve vakcine i kada treba da primi vaše dete?

Roditeljstvo četvrtak 10.09. 12:00 Komentara: 0

Iznenađenja koja čine roditeljstvo

Bez obzira da li ste se godinama pripremali za njega, ili je došlo neplanirano, roditeljstvo će vas potpuno promeniti. Deca će biti vaš najveći izazov.Zajedno sa decom ćete graditi nov, kompleksniji, u svakom slučaju lepši i ispunjeniji život. No, na početku tog puta vas čekaju neka iznenađenja.

Roditeljstvo petak 4.09. 11:12 Komentara: 2
strana 1 od 3 idi na stranu