Iznenađenja koja čine roditeljstvo

Bez obzira da li ste se godinama pripremali za njega, ili je došlo neplanirano, roditeljstvo će vas potpuno promeniti. Deca će biti vaš najveći izazov.Zajedno sa decom ćete graditi nov, kompleksniji, u svakom slučaju lepši i ispunjeniji život. No, na početku tog puta vas čekaju neka iznenađenja.

Piše: Zorica Savićević
Izvor: magazin "Mama"

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

11:12

Default images

Iznenađenje broj 1

Odnos sa partnerom se promenio


Pre nego što ste dobili dete, vaš partner i vi ste bili nerazdvojni - imali ste bezbroj tema za razgovor, svuda ste išli zajedno... a sada jedva da razmenite poneku reč. Iako ste oboje jako želeli dete, konflikti rastu, a samim tim i umor, usamljenost i potištenost.

Istraživanja pokazuju da se šezdeset i šest odsto parova ovako oseća u prvoj godini po rođenju deteta. Dobra vest je da najveći broj partnera nakon iscrpljujućeg početnog perioda uspeva da povrati bliskost i čak učvrsti svoj odnos. Ključ je u izražavanju emocija - jer, već onog trenutka kada izgovorite kako se osećate, biće vam lakše.

Iznenađenje broj 2

Menja se i odnos sa prijateljima


Prijatelji? Gde su nestali? Mnoga prijateljstva su bila na ozbiljnom testu kada je jedan član družine postao roditelj. Noćni klubovi, preglasna muzika, višečasovni telefonski razgovori - za vas su izgubili smisao, dok vašoj najboljoj prijateljici beba nije ni u petogodišnjem planu. Prioriteti su se promenili, a sa njima i želje, teme za razgovor i interesovanja. Ni muškarci nisu pošteđeni ove krize. Čuveni holivudski neženja Džordž Kluni je izjavio za najpoznatijeg tatu na planeti - Breda Pita, kako mu je postao dosadan sa svim tim pričama o flašicama i pelenama.

Ipak, deca brzo rastu, pa im uskoro nećete biti potrebni svih 24 sata dnevno. Kao što ste svoje navike promenili kada ste dobili dete, tako ćete poželeti da se vratite starom ritmu života kada ono poodraste. Počeće da vam nedostaju prijateljice, "ženski" razgovori i razmišljanja, podrška i uteha. Prijateljstva koja tada obnovite, ostaće vam za ceo život.

Iznenađenje broj 3

Pravite "greške" koje su vas užasavale kod drugih roditelja


"Nikad ne reci nikad" - ova rečenica se mnogo puta u životu olako upotrebi, ali ona dobija pravi smisao tek kada postanemo roditelji. Koliko puta ste se zgrozili gledajući dete koje u prodavnici igračaka pravi "scene"? Zar niste čvrsto obećali sebi da nećete dozvoliti da vaše dete bude razmaženo, da će od rođenja da spava isključivo u svom krevecu, da ga nećete uzimati u naručje svaki put kada zaplače?

Iznenađenje! Milioni roditelja širom sveta svakodnevno krše ova obećanja, tako da ne morate da budete strogi prema sebi. Ali, zar ima nešto lepše od mirisa bebine kože dok mirno spava u sigurnosti vašeg naručja? Zar nije najvažnija stvar na svetu utešiti dete koje plače?

Odgajanje dece nije trening pri kojem se treba pridržavati strogo propisanih pravila. Roditeljska intuicija, neograničeno strpljenje i bezuslovna ljubav, u kombinaciji sa maštom - predstavljaju formulu za srećno dete. A to je ono najvažnije.

Iznenađenje broj 4

Biće dana kada nećete uživati u ulozi roditelja


Roditeljstvo ne čine samo nežni trenuci, igra i smeh. Beskonačni proces pranja, kuvanja, peglanja i menjanja pelena zaista može da deluje frustrirajuće. Mnoge majke su izjavile da su ponekad osetile potrebu da se vrate na posao, jer im je radno vreme od devet ujutru do pet popodne u kancelariji delovalo privlačnije od "radnog vremena" u kući. Naravno, posle takvih misli obavezno sledi osećaj krivice: "Kakva sam ja to majka kada ne uživam u svakom trenutku sa svojom bebom?!".

Ankete sprovedene u Americi pokazuju da 80 odsto mladih mama ima ovakve dileme. Prema tome, prihvatite loše trenutke kao normalne i nastavite dalje. Uostalom, ništa ne traje večno, pa tako ni vaše dete neće unedogled da koristi pelene. Čim izađete iz te "naporne" faze, sve što vam je smetalo - brzo ćete da zaboravite. Savršena mama možda postoji negde, ali je mi još nismo upoznali.

Iznenađenje broj 5

Preplavljeni ste emocijama i teško ih kontrolišete


Otkako ste dobili bebu, dešavaju vam se čudne stvari, kao da više ne poznajete sebe. Brzo menjate kanal kada naletite na film u kome su deca nesrećna ili bolesna. Zastane vam knedla u grlu kada prođete pored napuštenog šteneta. Dovoljno je da pogledate ili zagrlite svoje dete pa da zaplačete od sreće...

Bilo da su u pitanju hormoni, zahvalnost, strahopoštovanje, neispavanost ili sve zajedno, roditeljstvo je "poremetilo" vaše emocije. Čak 78 odsto anketiranih majki je izjavilo da sada mnogo češće plače - kako od tuge, tako i od radosti, kao i da im je tek materinstvo omogućilo da saznaju šta znači bezuslovna ljubav.

Iznenađenje broj 6

Vaše dete će postati samostalno mnogo brže nego što ste očekivali


Na neki način, detetu ćete biti potrebni celog života, ali suštinski - sam čin rođenja označava početak vašeg razdvajanja. Sva lepota i težina roditeljstva se nalaze u ovom saznanju. Prvi koraci vaše bebe, prvo odbijanje pomoći jer dete kaže da to može samo, prvi odlazak na rekreativnu nastavu - sve su to znaci zdravog odrastanja, koji će vas ispunjavati ponosom.

Ali, zašto ste u isto vreme tužni? Nažalost, ne postoji priručnik koji će vam olakšati ove dileme, morate da se oslonite na sopstvena iskustva. Imati dete stalno uz sebe - zvuči jako primamljivo, ali takav stav označava samo vaše potrebe. Ono što je njemu, u stvari, potrebno - jeste pomoć i podsticaj da krene svojim putem.

U AVGUSTOVSKOM BROJU MAGAZIN MAMA DONOSI:

Sedmi mesec vaše bebe

Šta obući detetu na + 30

Kupanje bebe- brčkanje uz osmeh

Zašto su bajke surove

Prirodno roditeljstvo

Vežbe sa peskom i vodom

Poverenje i kako ga steći

Kako čuvati hranu preko leta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: