Kakve treba da budu prve slikovnice za decu

Čitanje je veoma važan segment života. Čitanje podstiče inteligenciju, kreativnost, jezički razvoj, obogaćuje rečnik, produbljuje maštu i razvija mnoge druge sposobnosti.

Piše: Maja Enis, dipl. pedagog

Izvor: B92

Petak, 04.01.2008.

13:14

Default images

Mnogo je razloga da što pre razvijemo kod deteta početnu osnovu - ljubav prema knjizi i naviku čitanja. Međutim, da bi dete zavolelo knjigu, roditelji moraju da mu u tome pomognu. Važan je i celokupan odnos roditelja prema knjizi koji dete uči upravo od njih. Nije dovoljno da samo kupe i poklone detetu knjigu, već moraju aktivno da učestvuju u izboru i čitanju knjige i da sa ovom lepom aktivnošću počnu na vreme.

Već od 9 -10 meseci preporučuje se susret sa prvom knjigom. Dakle, kada se roditelji upute u knjižaru da kupe prvu knjigu za svoje dete, na šta treba sve da obrate pažnju. Izbor knjiga u većini knjižara je veliki i zaista nije lako odabrati onu “pravu” među mnoštvom lepih i kvalitetnih slikovnica.
Pri odabiru knjiga treba obratiti pažnju ne samo na to da su zanimljive, lepe i da se roditeljima dopadaju, već i da zadovoljavaju edukativne i pre svega ZDRAVSTVENE zahteve kada se radi o najmlađem uzrastu. U prvom redu, prve knjige treba da budu štampane u tvrdom povezu, što znači da su listovi od kartona, plastificirani (da bi se lakše održavali), a ivice knjiga obavezno zaobljene. Dete tog uzrasta tek razvija motoriku i koordinaciju pokreta i rukovanje knjigom je nezgrapno, tako da bi se obični listovi pocepali i verovatno završili u bebinim ustima, a sa oštrim ćoškovima beba može da se povredi.

Listovi tj. kompletan materijal od koga je slikovnica izrađena treba da bude ekološki i da ne bude ni na koji način štetan po dete. Slikovnice treba da imaju oznaku CE ili bilo koji dokaz da materijali od kojih je izrađena nisu toksični. To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve ”proba” tj. stavlja u usta.

Osim zdravstvenih zahteva, važni su i edukativni zahtevi tj. da ilustracije i crteži budu što jednostavniji i jasniji, sa što manje detalja.
Pogrešno je mišljenje da slikovnice treba da budu što šarenije... Dete treba da fokusira predmete, prepozna, imenuje i tako razvija svoj rečnik i govorne sposobnosti... Uostalom, dete uzrasta 2-3 godine uspešno razlikuje četiri boje, te se preporučuje da knjige, tj. slikovnice, koriste četiri osnovne boje i na taj način se razvija i estetski senzibilitet kod dece.

Prve knjige su obično rečnici za bebe sa životinjama, predmetima i pojavama koji okružuju dete. Za početak biće dovoljno to što dete gleda slike i pokušava da okrene stranu, a zatim da uči i nove reči...

Vrlo je važan međusoban odnos roditelja i deteta tj. aktivno i kvalitetno provedeno vreme za vreme čitanja slikovnice. To je prednost koju pruža knjiga. Dok sluša glas mame ili tate koji čitaju, dete uživa u zagrljaju i u čitanju.

Kako dete raste i njegova pažnja duže traje, pa je sledeća stepenica čitanje kratkih priča, basni, zatim slede neizostavne bajke koje su obavezan deo detinjstva i odrastanja i koje razvijaju maštu.

Uzrast od 4 do 7 godina tj. do polaska u školu

Roditelji treba da istraju u ovoj aktivnosti koja treba da postane navika; svako veče kada se dete uspavljuje, da pročitaju novu ili omiljenu detetovu slikovnicu.

Knjigu treba da ponesu i na put, decu da vode u biblioteku, knjižaru, treba deci da daju priliku da biraju knjige koje ih interesuju. Treba da razgovaraju o pročitanoj knjizi, da pričaju o knjigama koje su oni voleli kad su bili mali.

Knjige su veliko bogatstvo, kao što je bogatstvo i vreme koje roditelji provode sa decom dok zajedno uživaju u lepoti pročitane knjige. Kada dete stekne tu početnu osnovu tj. ljubav prema knjizi, sve u vezi sa čitanjem (a kasnije i učenjem), biće neuporedivo lakše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: