Zdravlje

Novi Sad: žene ne idu na preglede

Svaka treća Novosađanka nije išla ginekologu više od dve godine, a čak 18 odsto njih posećuje ginekologa jednom u nekoliko godina, pokazali su rezultati ankete koju je sprovela Poliklinika “Konzilijum”, saopštila je danas Agencija za društveno odgovorno poslovanje (CRS).

Vesti utorak 22.01. 16:20 Komentara: 8

Nedelja borbe protiv raka grlića

Širom Evrope počinje obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, a od koje u Srbiji
umire mnogo više žena nego u ostalim evropskim zemljama.

Vesti nedelja 20.01. 11:22 Komentara: 3

Stiže savremena ginekološka oprema

U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" do kraja meseca biće otvoren Kabinet za ginekološku onkologiju, gde će se obavljati dijagnostika, savetovanje, ali i lečenje pacijentkinja s ginekološkim karcinomima.

Vesti subota 17.11. 12:07 Komentara: 4

Žensko zdravlje na 1. mestu

U svim evropskim zemljama, od 21. do 28. januara biće obeležena nedelja prevencije raka grlića materice i tim povodom održan veliki broj različitih aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice.

Bolesti petak 20.01. 13:20 Komentara: 0

10 godina bez raka grlića materice

Shodno nastojanjima da podigne svest o raku grlića materice, majka i glumica Marisa Džaret Vajnokur (37) govori o tome kako slavi deset godina otkada nema rak i otkriva kako joj je Papa test spasio život.

Bolesti subota 19.03. 10:05 Komentara: 0

Svaka peta žena ide kod ginekologa

Svaka peta žena u Srbiji ide na redovne preglede kod ginekologa. Većina odlazi samo kada ima tegobe ili kada se u neposrednoj okolini, porodici ili na radnom mestu, desi da neka od njihovih rođaka ili prijateljica otkrije da je bolesna. Nažalost, za pojedine tada biva prekasno za izlečenje. Kod nas se ova vrsta brige o sopstvenom zdravlju još nije ustalila, a mnoge žene ne znaju mnogo o raku grlića materice, po čijoj smo učestalosti neslavni rekorderi u Evropi.

Vesti ponedeljak 21.02. 21:54 Komentara: 7

Nedelja prevencije raka grlića

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti, rečeno je na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Vesti sreda 26.01. 16:50 Komentara: 1

Papanikolau test obavezan

Srpski lekari tvrde da i žene mlađe od 21 godine treba da rade Papanikolau test na rak grlića materice bez straha od štetnih posledica. Ni mamografija, kojom se otkriva rak dojke, nije štetna metoda.

Vesti četvrtak 10.12. 14:00 Komentara: 6

Pomak lečenja raka grlića materice

Rak grlića materice svake godine se utvrdi kod oko pola miliona žena u svetu, od čega samo polovina preživi. Zbog toga su mnoge zemlje započele sa vakcinacijom devojaka tinejdžerskog uzrasta protiv ove vrste raka.

Vesti sreda 18.11. 12:25 Komentara: 0

Bundeva štiti od raka materice

Nepravedno zanemarena bundeva je odličan izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija. Siromašna je kalorijama i lako se vari. A sva lekovita svojstva semenki i ulja bundeve još nisu otkrivena.

Vesti nedelja 1.11. 23:15 Komentara: 1

Srbi treći po smrtnosti od infarkta

Srbi su treći u svetu, odmah posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti - od svih smrtnih slučajeva u Srbiji uzrokovanih bolestima, svaki drugi je u vezi sa bolestima srca i krvnih sudova, dok je svaki peti u vezi sa rakom.

Vesti utorak 20.10. 12:09 Komentara: 2

Ožiljci loših navika

Najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svetu, nakon raka dojke, je rak grlića materice. U Srbiji godišnje oboli od 1400 do 2200 žena, a umire 500 do 650, po čemu smo među vodećim evropskim zemljama. Statistika nije najpreciznija, ali je alarmantno i tačno da svakog dana u Srbiji najmanje četiri žene obole i najmanje jedna umire od ove bolesti.

Bolesti ponedeljak 24.08. 11:01 Komentara: 6

Redovni pregledi vredni života

Svake godine u Evropi, u više od 60,000 žena dobije rak grlića materice, a oko 30,000 žena umre od ove bolesti. Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Prevencija ponedeljak 17.08. 11:28 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu