Zdravlje

400 obolelih od raka debelog creva

Rak debelog creva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog sveta, a u Srbiji je treći vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima, rekao je danas koloproktolog prof. dr Zoran Krivokapić iz Kliničkog centra Srbije.

Vesti subota 27.10. 11:30 Komentara: 10

Folna kiselina ne sprečava polipe

Uzimanje folne kiseline i drugih vrsta vitamina B kao prehrambenog dodatka izgleda nema preventivno dejstvo protiv stvaranja polipa debelog creva, zaključak je istraživanja obavljenog u bolnici Brigam u Bostonu.

Vesti ponedeljak 15.10. 15:28 Komentara: 0

Laparoskopski izvadili tumor creva

Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crevu danas je u KBC "Dragiša Mišović", laparoskopski operisao američki hiruirg prof. dr Stiven Veksner, vodeći svetski stručnjak za laparoskopsku hirurgiju debelog creva.

Vesti ponedeljak 15.10. 14:34 Komentara: 1

Obavezan pregled kolona od 2013?

Najveći eksperti iz oblasti lečenja raka debelog creva iz oko 30 zemalja predstavili su u Beogradu nove načine lečenja tog karcinoma interdisciplinarnim pristupom na simpozijumu koji je završen danas (14. 10).

Vesti nedelja 14.10. 19:20 Komentara: 17

Da li je kolonoskopija neophodna?

Jedno istraživanje pokazalo je da mnogi veruju da kolonoskopija nije neophodna pre pojave nekih simptoma. Drugi kažu da im lekar nikad nije preporučio da obave takvu analizu, a treći da su se stideli da ga o istoj pitaju. Ima li načina da je izbegnete i prođete bez posledica?

Vesti sreda 6.06. 10:51 Komentara: 8

Uskoro nacionalni program skrininga

Predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga prof. dr Zoran Krivokapić izrazio je očekivanje da će za godinu dana u Srbiji zaživeti nacionalni program skrininga u toj oblasti, od koga će velike koristi imati i pacijenti i država.

Vesti ponedeljak 10.10. 11:50 Komentara: 2

Imam rak

Dok jedan deo publike ispovesti poznatih smatra promocijom, drugi podržavaju slavne koji govore o svojoj borbi protiv ove bolesti.

Bolesti četvrtak 2.09. 12:10 Komentara: 1

Zašto je važan vitamin D?

Pretpostavlja se da milijarda ljudi u svetu danas ima manjak vitamina D. Ono što je novost su rezultati mnogih studija koji pokazuju da manjak vitamina D istovremeno znači i veći rizik od srčanih i malignih oboljenja, da ugrožava imunitet povećava šanse oboljevanja od dijabetesa.

Prevencija ponedeljak 14.06. 10:56 Komentara: 3

Kafa ne izaziva rak

Konzumiranje kafe (čak i u količinama od preko šest šolja dnevno) i zaslađenih napitaka nema štetni uticaj na pojavu raka debelog creva, zaključili su naučnici sa američkog univerziteta Harvard.

Vesti utorak 11.05. 12:09 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu