Borite se sa nesanicom? Ove stvari nikako ne biste trebali da radite pred spavanje

Tu je i spisak poželjne rutine

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

 

 

Kada ne spavate dovoljno, toksični proteini ne napuštaju vaše moždane ćelije i utiču na vašu sposobnost razmišljanja. Naučnici tvrde da zbog toga neispavani imaju lošije sposobnosti od onih pod dejstvom alkohola.
 
Osim toga, zbog nedostatka sna, nivo kortizola, hormona stresa, se proizvodi više. Takođe utiče na imuni sistem i čini da izgledate starije jer uništava kolagen, protein koji kožu čini elastičnom.

 

Zbog nedostatka sna stalno ste gladni jer se povećava nivo hormona koji kontroliše osećaj gladi, pa se brže gojite, a samim tim povećavate mogućnost srčanog i moždanog udara. Osim što ćete naći dovoljno vremena za spavanje, važno je i pod kojim uslovima idete na spavanje.

 

Nemojte piti alkohol i igrati igrice i piti kafu pre spavanja, već prošetajte i regulišite temperaturu u spavaćoj sobi. Uklonite elektroniku iz oblasti u kojoj se odmarate i pripremite udoban krevet. Nemojte se fokusirati na nesanicu i razmišljati o njoj jer ćete samo tada imati problema sa spavanjem. Pre odlaska u krevet, pokušajte da se opustite što je više moguće.

 

Pre spavanja treba izbegavati:

Piti kafu i čaj uveče nije mudro - Ako pijete čaj ili kafu pre spavanja, kofein će poremetiti vaš bioritam i san više neće biti isti.
Konzumiranje alkohola i pušenje cigareta – Stručnjaci tvrde da je veća verovatnoća da ćete imati nesanicu ako pušite ili pijete pre spavanja.
Prejedanje pre spavanja – Ako jedete pre spavanja, te kalorije će se deponovati na vašem telu i neće se razgraditi.
Gledanje akcionih i horor filmova – Ako gledate horore ili akcione filmove pre spavanja, velika je verovatnoća da ćete patiti od nesanice.
Kucanje na mobilnom telefonu ili tabletu – Korišćenje elektronike pre spavanja negativno utiče na san i ujutru možete biti nenaspavani.
Intenzivan trening pre spavanja – Posle treninga nemojte odmah ići u krevet, već se odmorite najmanje sat vremena.

 

Umesto toga izaberite sledeće aktivnosti:
 
Lagana šetnja na svežem vazduhu – Studije pokazuju da šetnja na svežem vazduhu može eliminisati ili smanjiti anksioznost i stres.
Idealna temperatura je između 16-19º C - Stručnjaci tvrde da niža temperatura u spavaćoj sobi odgovara telu, a telo joj se prilagođava.
Čitanje u krevetu može da vas smiri i pripremi za spavanje – Baš kao što idete u šetnju, čitanje u krevetu smanjuje ili eliminiše stres i udaljava vas od dnevnih događaja.

 

Provetrite prostoriju u kojoj spavate - Pre spavanja, osvežite prostoriju u kojoj spavate kako bi vam noć bila što prijatnija.
Uvek idite na spavanje u isto vreme - Naviknite telo da ide na spavanje u isto vreme i tako izbegnete probleme sa nesanicom.
Meditirajte pre nego što odete u krevet – Koristite meditaciju da se opustite i otpustite negativne misli koje ste prikupili tokom dana i pripremite se za spavanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu