Biljka dugovečnosti: Jača organizam i najdelotvorniji je melem za kožu

Prema Homerovom epu, grčki junak Odisej doživio je brodolom i ostao zatočen na ostrvu. Kada se konačno vratio na obalu upoznao je božanstvenu Nausikaju, lepu kraljevu kći. Tajna njene lepote bila je u izuzetnom ulju od cveta koji nikada ne vene, čak ni onda kada se ubere.

Izvor: srbija danas
Podeli
Foto: Shutterstock/EtaCarinae89
Foto: Shutterstock/EtaCarinae89

Prema mitovima i grčki bog Apolon je na ulazu u Delfi nosio tijaru od posebnog cveta, kojom je želeo da podsetiti svet na svoju besmrtnost. Iako su to samo legende, poznato je da postoji cveće koje ne vene, čak ni onda kada je ubrano. Reč je o smilju, lat. Helichrysum italicum, biljci koja prevladava u mediteranskim krajevima, posebno na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvetove.
Tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod astme, migrene, tegoba sa jetrom i kožnih oboljenja. Ipak, ono po čemu je ova biljka najpoznatija je njeno snažno delovanje protiv starenja kože. Kozmetička industrija je najveći korisnik skupocenog ulja smilja – ovom ulju se pripisuju gotovo čudesna svojstva. Za jedan litar ulja potrebna je čak tona svežih cvetova. Iako je smilje pogodno za korišćenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože.

Istraživanja su pokazala da ova biljka smanjuje dubinske bore za 19 %, ukupan broj bora za 14 % i bore na koži za 38 %. Takođe je ustanovljeno i da je ulje smilja neverovatno jak antioksidant. Zaštitna uloga smilja na kožu: snažno deluje protiv slobodnih radikala značajno utiče na proizvodnju kolagena poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože deluje antiseptički i pročišćavajuće na kožu.

Ulje smilja

Ulje smilja delotvorno je u tretmanu ožiljaka i strija.Brzo prodire duboko u tkivo i podstiče regeneraciju. Istovremeno neguje kožu i poboljšava elastičnost tkiva. Strije čini manje vidljivim. Delotvorno je i u prevenciji infekcija i zaceljivanju i smanjivanju ožiljka od carskog reza. Podstiče rast i štiti nove zdrave ćelije. Eterično ulje smilja može se koristiti (u kupkama ili u difuzeru) za olakšanje začepljenih disajnih puteva, kod astme i bronhitisa.

Pomaže u uklanjanju sluzi iz disajnih organa i u eliminaciji dugotrajnog kašlja. Pozitivno deluje na emocionalno zdravlje, ublažava stres i napetost. Smatra se da pomaže i u izbacivanju teških metala iz organizma, pa čak i u terapiji bolesti zavisnosti. Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podliva i modrica, čak i onih koje sporije prolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu