Preti nam mišja groznica: Preminula jedna osoba

Ove godine mišja groznica potvrđena je kod pet obolelih u Repubici Srpskoj, dok je prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS preminula jedna mlađa osoba, zbog čega stručnjaci upozoravaju stanovnike koji vreme provode u prirodi da više vode računa o zaštiti, jer u ovom periodu velika je mogućnost zaraze virusom koji cirkuliše među glodarima.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

16:06

Preti nam mišja groznica: Preminula jedna osoba
Foto: Depositphotos/kyslynskyy

Iz Instituta su istakli da se, prema trenutno dostupnim podacima, u bolnici u RS nalazi jedna osoba koja boluje od hemoragične groznice sa bubrežnim sindromom, koja je poznata kao mišja groznica.

Zaraženi glodari, kako objašnjavaju, većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u spoljašnju sredinu preko pljuvačke, mokraće i izmeta, zagađujući na taj način zemljište, vodu, predmete i hranu.

Čovek se zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama, odnosno udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svežim izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta. Do sada prenos sa čoveka na čoveka nije poznat – kazala je epidemiolog u institutu Jelena Đaković Dević.

Bolest počinje, naglašava, visokom temperaturom, intenzivnom glavoboljom, bolovima u leđima i abdomenu, groznicom, mučninom i zamagljenim vidom.

Može se pojaviti crvenilo lica i konjuktiva te tačkasto krvarenje po koži. U slučaju razvoja težih oblika bolesti razvija se oštećenje rada bubrega te krvarenja u različitim organima. Bolest može biti blaga, ali i sa teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom – rekla je Đaković Dević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: