Proverite na vreme: Ova dva simptoma multiple skleroze javljaju se u 80 posto slučajeva

Iako je poznata kao veoma nepredvidiva bolest, postoje neki simptomi multiple skleroze kojih bi svi trebalo da budu svesni.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 03.06.2023.

09:48

Proverite na vreme: Ova dva simptoma multiple skleroze javljaju se u 80 posto slučajeva
Foto: Shutterstock/fizkes

Bolest centralnog nervnog sistema prekida protok informacija između mozga i tela, kažu stručnjaci britanskog Nacionalnog društva za multiplu sklerozu. Još uvek nije poznato šta podstiče imuni sistem da počne da napada centralni nervni sistem, što na kraju dovodi do razvoja multiple skleroze, ali prekid komunikacionih signala uvek postaje očigledan tokom vremena.

Kod 80 posto obolelih od multiple skleroze javlja se disfunkcija bešike, kao i intenzivan osećaj umora koji onemogućava normalno funkcionisanje u poslovnom i porodičnom okruženju.

"Simptomi multiple skleroze su veoma raznovrsni i nepredvidivi. Ne postoje dve osobe koje imaju identične simptome, a simptomi svakog pojedinačnog obolelog mogu da se menjaju i fluktuiraju tokom vremena. Jedna osoba može imati samo jedan ili dva od mogućih simptoma, dok će druga imati mnogo više", kažu stručnjaci Britanskog nacionalnog društva za multiplu sklerozu.

Uz umor, vrlo je lako moguće da obolela osoba počne imati probleme sa hodanjem. Poteškoće sa hodanjem mogu biti povezane sa nekoliko faktora, poput slabosti, grčeva, gubitka ravnoteže, senszorijalnog deficita i umora. Neželjeni grčevi mišića, ukočenost, problemi sa vidom takođe mogu upućivati na MS. Problemi vida uzrokovani multiplom sklerozom mogu uključivati zamagljen vid, slab kontrast, poteškoće sa prepoznavanjem boja ili bolnost pokreta oka.

Kod obolelih se mogu javiti i kognitivne promene, a može doći i do razvoja depresije, pojave vrtoglavice ili mučnine. Jedan vrlo jasan znak MS-a je takozvani "MS zagrljaj”, koji se medicinskom terminologijom naziva dizestezija. To je osećaj stezanja oko torza koji stvara osećaj kao da vas je neko čvrsto pritisnuo u zagrljaj (a nije). Sumnjate li da imate jedan ili više simptoma multiple skleroze, odmah bi trebalo o tome porazgovarati sa svojim lekarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: