Ove zdrave namirnice ne treba jesti svakodnevno – uzrokuju niz simptoma pogubnih za organizam

Brojna naučna istraživanja pokazuju da bi u svoju svakodnevnu ishranu trebalo da uvrstimo što veće količine zdravih namirnica, ipak, postoji i lista onih sa kojima ne bi trebalo da preterujemo, upozoravaju nutricionisti.

Izvor: žena.blic.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Stručnjaci su se složili da preterana konzumacija određene hrane može da uzrokuje više štete nego koristi, navodi ''Everyday Health''.

Iako su same po sebi veoma zdrave, ove namirnice ne bi trebalo da konzumiramo prečesto, jer zbog svoga sastava mogu da dovedu do nekih neprijatnih nuspojava, a to su: kupusnjače (brokoli, karfiol, kelj, kupus), namirnice bogate zdravim mastima (avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje), voda sa limunom, voćni jogurt, ovsene pahuljice, riba, tamna čokolada, namirnice bogate vlaknima (čia semenke, bobičasto voće, mahunarke), namirnice bogate beta-karotenom (šargarepa, batat).

Naime, kako objašnjavaju nutricionisti, prevelika konzumacija kupusnjača mogla bi da dovede do probavnih smetnji, voda sa limunom može da bude štetna za zubnu gleđ ako se sa njom pretera, namirnice bogate vlaknima dovode do dijareje, nadutosti i gasova, hrana sa beta-karotenom može da promeni boju kože, dok previše ovsenih pahuljica može da dovede do zatvora i bolova u stomaku.

Posebno opasna može da bude preterana konzumacija ribe jer, kako objašnjavaju stručnjaci, prevelike količine mogu da dovedu do trovanja živom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu