Alkoholizam: Kako da ga shvatimo i izlečimo

Alkoholizam je bolest koja se manifestuje kao nekontrolisana potreba za alkoholom, koja može imati negativne posledice na fizičko i mentalno zdravlje osobe.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2023.

12:35

Default images
Ilustracija, foto:Shutterstock/Photographee.eu

Razumevanje alkoholizma zahteva šire sagledavanje faktora koji dovode do razvoja bolesti, kao i potrebu za adekvatnim tretmanom i podrškom.

Uzroci alkoholizma

Uzroci alkoholizma su kompleksni i uključuju genetske, biološke, psihološke, socijalne i kulturne faktore. Genetika igra ulogu u podložnosti za razvoj alkoholizma, dok biološki faktori uključuju neurohemijske promene u mozgu koje se javljaju kada se alkohol konzumira.

Psihološki faktori, kao što su stres, depresija i anksioznost, takođe mogu doprineti zloupotrebi alkohola, dok socijalni i kulturni faktori, poput socijalnog pritiska i normalizacije konzumacije alkohola, mogu podstaći konzumiranje alkohola u višim količinama.

Faze alkoholizma

Alkoholizam je progresivna bolest koja prolazi kroz nekoliko faza u svojoj evoluciji.

Prva faza je eksperimentalna, u kojoj se počinju otkrivati pozitivni efekti konzumacije alkohola, dok druga faza, zvana socijalna faza, uključuje konzumaciju alkohola kao društvenu aktivnost.

Treća faza je rani stadijum alkoholizma, gde se konzumira više alkohola nego što je normalno, dok četvrta faza, zvana zreli stadijum alkoholizma, karakteriše potpuna zavisnost od alkohola i poteškoće u kontroli konzumacije.

Konačno, poslednja faza je kritična faza, u kojoj se razvijaju ozbiljne zdravstvene komplikacije i rizik od smrti usled prekomerne konzumacije alkohola.

Važno je prepoznati faze alkoholizma i potražiti pomoć u ranim stadijumima kako bi se ovo stanje lečilo.

Lečenje alkoholizma

Lečenje alkoholizma uključuje kombinaciju farmakoterapije, psihoterapije i socijalne podrške. Farmakoterapija obuhvata upotrebu lekova koji mogu pomoći u smanjenju želje za alkoholom i ublažavanju simptoma apstinencijalne krize.

Psihoterapija

Psihoterapija može pomoći u otkrivanju uzroka i faktora koji doprinose zloupotrebi alkohola, kao i učenju novih strategija za upravljanje stresom i drugim emocionalnim izazovima bez konzumacije alkohola.

Grupe za podršku

Socijalna podrška, kao što su savetovanje i podrška grupe, može takođe biti korisna u procesu oporavka od alkoholizma.

Odvikavanje od alkohola

Kada pacijent odluči da prekine zloupotrebu alkohola, proces odvikavanja može biti izazovan i traumatičan, a u nastavku se nalazi pitanja i odgovori koji se najčešće postavljaju.

Šta dati alkoholičaru da prestane da pije?

Nema magičnog leka ili jednostavnog rešenja za prekid zloupotrebe alkohola. Međutim, postoji niz terapijskih pristupa koji su se pokazali delotvornim u procesu odvikavanja od alkohola sa posebnim osvrtom na farmakoterapiju.

Važno je individualizovati pristup i prilagoditi ga specifičnim potrebama i ciljevima osobe koja se bori sa alkoholizmom, uz kontinuiranu podršku i motivaciju.

Kako izlečiti alkoholičara?

Alkoholizam se ne može izlečiti u potpunosti, ali se može kontrolisati i prevazići. Oporavak uključuje dugotrajni proces koji zahteva motivaciju, strpljenje i podršku, uključujući terapijske pristupe, životne promene i podršku grupe.

Važno je zapamtiti da svako može započeti proces oporavka i ostvariti kvalitetan i ispunjen život bez alkohola.

Besplatno lečenje alkoholizma?

Besplatno lečenje alkoholizma je dostupno u mnogim državnim zdravstvenim ustanovama, klinikama i centrima za mentalno zdravlje.

Ovi programi pružaju različite terapijske pristupe, kao što su savetovanje, grupna podrška i farmakoterapija.

Takođe, mnoge neprofitne organizacije nude besplatne programe podrške i terapiju za osobe koje se bore sa alkoholizmom. Potrebno je samo istražiti dostupne opcije i potražiti pomoć.

Anonimni alkoholičari

Anonimni alkoholičari (AA) su organizacija koju su osnovali ljudi koji su se oporavljali od alkoholizma u 1930-im godinama. AA je postao međunarodno priznata organizacija koja se zalaže za pružanje podrške ljudima koji se bore sa alkoholizmom.

AA funkcioniše na principima očuvanja anonimnosti, uzajamne podrške, samovoljnosti, nezavisnosti i samodovoljnosti. Ova organizacija pruža besplatne sastanke i podršku svima koji su zainteresovani da prekinu zloupotrebu alkohola.

Da li je moguće lečenje alkoholizma kod kuće?

Lečenje alkoholizma kod kuće je moguće samo uz određene uslove i pod nadzorom stručnjaka. U nekim slučajevima, blagi simptomi apstinencijalne krize se mogu tretirati kod kuće uz pomoć lekova, kao što su benzodiazepini, koji pomažu u smanjenju anksioznosti i nervoze.

Međutim, u slučaju teških simptoma apstinencijalne krize ili kada postoji rizik od komplikacija, lečenje se mora sprovoditi u medicinskoj ustanovi pod nadzorom lekara.

Takođe, važno je naglasiti da lečenje alkoholizma uključuje mnogo više od samo tretmana simptoma apstinencijalne krize, i stoga je najbolje potražiti stručnu pomoć i podršku u procesu oporavka.

Test alkoholizma

Postoje različiti testovi za alkoholizam koji se mogu koristiti za procenu stepena zloupotrebe alkohola i rizika od razvoja alkoholizma. Najčešći testovi uključuju SAM (Self-Administered Alcoholism Screening Test), CAGE test, AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) i mnoge druge.

Ovi testovi obično uključuju pitanja o količini i učestalosti konzumacije alkohola, ponašanju vezanom za konzumiranje alkohola i uticaju alkohola na svakodnevni život.

Međutim, važno je napomenuti da ovi testovi ne mogu dijagnostikovati alkoholizam sa sigurnošću i da je najbolje potražiti stručnu procenu i dijagnozu od lekara ili terapeuta specijalizovanog za lečenje alkoholizma.

Alkoholizam simptomi

Simptomi alkoholizma mogu biti različiti i razlikuju se od osobe do osobe, ali uopšteno uključuju povećanu toleranciju na alkohol, gubitak kontrole nad konzumacijom alkohola, izostanak obaveza i interesa, kao i fizičke i mentalne probleme usled prekomerne konzumacije.

Prvi simptomi alkoholizma

Prvi simptomi alkoholizma mogu biti suptilni i lako se mogu ignorisati. Mogu uključivati povećanu toleranciju na alkohol, čestu konzumaciju većih količina alkohola, pojačano interesovanje za alkohol, izbegavanje aktivnosti koje ne uključuju alkohol, gubitak interesa za hobije i društvene aktivnosti, promene u ponašanju i raspoloženju nakon konzumacije alkohola, kao i fizičke simptome kao što su drhtanje ruku, znojenje, nervoza i tremor.

Važno je prepoznati ove simptome i potražiti pomoć ukoliko se javljaju.

Izgled alkoholičara

Alkoholičari mogu biti mladi ili stari, muškarci ili žene. Fizički izgled osobe koja se bori sa alkoholizmom može varirati, ali u nekim slučajevima alkoholizam može dovesti do fizičkih promena, kao što su gubitak težine, crvenilo i otok lica, nastajanje modrica i ožiljaka zbog povreda uzrokovanih pijanstvom.

Međutim, ovi fizički simptomi nisu uvek prisutni kod osoba koje se bore sa alkoholizmom, pa je važno prepoznati druge simptome zloupotrebe alkohola, poput promena u ponašanju i životnom stilu.

Šta je tolerancija na alkohol?

Tolerancija na alkohol je sposobnost tela da se prilagodi redovnoj konzumaciji alkohola, što znači da je potrebna veća količina alkohola kako bi se postigao isti efekat.

Tolerancija na alkohol razvija se postepeno tokom vremena i može biti opasna, jer osoba može konzumirati velike količine alkohola bez osećaja posledica.

Tolerancija na alkohol može biti faktor rizika za razvoj alkoholizma, jer osoba koja razvije toleranciju može osećati potrebu da konzumira sve veće količine alkohola da bi se osećala "normalno".

Alkoholizam kod mladih

Alkoholizam kod mladih može se manifestovati na različite načine, ali uključuje karakteristične simptome kao što su konzumacija alkohola u većim količinama od drugova u istoj dobi, izostanak obaveza u školi, teškoće sa koncentracijom i pamćenjem, pojačana agresivnost i iritabilnost, kao i fizičke probleme poput mučnine, povraćanja, drhtanja ruku i glavobolje nakon konzumacije alkohola.

Da li postoji veza između alkoholizma i depresije?

Postoji čvrsta veza između alkoholizma i depresije, jer su ova dva stanja često povezana. Osobe koje pate od depresije mogu posegnuti za alkoholom kako bi se umirile ili anestezirale od teških osećanja i misli.

Takođe, redovna zloupotreba alkohola može dovesti do razvoja depresije koja je posledice promena u mozgu i smanjenog lučenja neurotransmitera, poput serotonina, koji su povezani sa regulacijom raspoloženja. Depresija i alkoholizam često idu ruku pod ruku i zajedno mogu pogoršati stanje osobe, što naglašava značaj adekvatnog tretmana oba stanja.

Posledice alkoholizma

Alkoholizam može imati širok spektar posledica na fizičko i psihičko zdravlje, kao i na društveni i porodični život osobe.

Psihičke posledice

Psihičke posledice alkoholizma mogu uključivati anksioznost, depresiju, bipolarni poremećaj, psihoze i suicidne misli.

Društvene i porodične posledice uključuju probleme u vezi, razvod braka, gubitak prijatelja, izostanak sa posla, probleme sa zakonom, kao i rizik od nesreća i povreda usled pijanstva

Fizičke posledice

Fizičke posledice zloupotrebe alkohola uključuju oštećenje jetre, kardiovaskularnih problema, gastrointestinalnih problema, poremećaje u radu pankreasa, oštećenje mozga i nervnog sistema, a može dovesti i do raka.

Delirium tremens

Delirium tremens je ozbiljno stanje koje se javlja kod nekih osoba koje su naglo prestale da konzumiraju velike količine alkohola nakon dugotrajne upotrebe.

Ovo stanje karakteriše pojava tremora, uznemirenosti, halucinacija, nesanice, znojenja i dezorijentisanosti. Delirium tremens može biti opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Alkoholizam u Srbiji

Alkoholizam je u Srbiji ozbiljan zdravstveni i društveni problem. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija ima jednu od najvećih stopa potrošnje alkohola u Evropi, a procenjuje se da oko 10 odsto stanovništva pati od nekog oblika alkoholizma.

Iako je svest o problemu alkoholizma sve veća u Srbiji, i dalje postoje izazovi u pružanju adekvatne podrške i tretmana osobama koje se bore sa ovim problemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: