Ispravka: Ova smesa ne popravlja pamćenje za 80 odsto

Na portalima u regionu pojavio se tekst o kombinaciji namirnicia, koje navodno mogu da vam poprave pamćenje (i to čak za 80 odsto), ali da pomognu da otopite masne naslage na telu sa njima.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock
Foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Kako se navodi u tekstu koji je preneo portal B92.net, reč je o kombinaciji rena, limuna, meda, cimeta i đumbira. Međutim, kako je naveo portal "Raskrinkavanje.ba", takve tvrdnje nemaju temelje u nauci.

Ren je višegodišnja biljka čiji se koren koristi u ishrani i, kako ističe portal "Healthline", ova namirnica sadrži i vitamine C i B1. Premda su neke studije pokazale da ova namirnica ima određena antibakterijska svojstva, potrebno je još istraživanja kako bi se deneli definitivni zaključci, navodi se na stranici Very Well Health.

Iz tog razloga, ne postoje kredibilni izvori koji bi potvrdili da je smesa ovih namirnica ikada ispitivana u svrhe poboljšanja pamćenja. Neki od sastojaka, pak, jesu pokazali umerenu korist za pamćenje. Određene studije su u nekoj mjeri povezale ren, to jeste neke njegove komponente, sa uticajem na demenciju.

Međutim, i dalje nema naučnih dokaza koji bi potvrdili tvrdnju da ren "poboljšava pamćenje za 80 odsto".

Slična situacija je i sa medom, cimetom i đumbirom. Postoje studije koje su pokazale da ove namirnice imaju uticaj na pamćenje, ali činjenica je da, ipak, nijedna od njih ne “popravlja pamćenje za 80 odsto.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima zbog nenamernog propusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu