Ovo je najopasnije voće sa pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

Najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće poseduje najopasnije pesticide.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Petak, 12.05.2023.

12:12

Ovo je najopasnije voće sa pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Nalazi se na skoro svakoj tezgi, volimo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu zvaničnih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 odsto), grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) tretiran veoma opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portuglaske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i sa jabukama – najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbuju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti – rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: