Ovo je najopasnije voće sa pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

Najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće poseduje najopasnije pesticide.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Nalazi se na skoro svakoj tezgi, volimo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu zvaničnih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 odsto), grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) tretiran veoma opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portuglaske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i sa jabukama – najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbuju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti – rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu