Efikasniji od lekova? Najbolji čajevi za oporavak najvećeg organa na telu

Čaj vam možda neće doneti dramatične rezultate u uklanjanju akni, ali proizvodi mnogo manje neželjenih efekata od lekova protiv akni.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.04.2023.

09:23

Default images
Ilustracija/Foto: Shutterstock/Studio ART

Najbolji čajevi za uklanjane akni su: čaj od rooibosa, čaj od kamilice, čaj od koprive, maslačak itd.

Roibos čaj

Roibos čaj ​​se smatra efikasnim čajem za akne jer ima prednosti poput antioksidativnih, antibakterijskih i imunomodulirajućih svojstava.

Roibos čaj ​​pomaže kod akni jer sadrži visok nivo 3 moćna antioksidansa: notofagin i aspalatin, kao i superoksid dismutazu. Ovi antioksidansi pružaju efikasnu i široku zaštitu od štetnih slobodnih radikala i štite kožu od oštećenja.

Roibos čaj ​​takođe pomaže kod akni tako što smanjuje ozbiljnost inflamatornih lezija akni jer pomaže u regulisanju odgovora imunog sistema na taj problem.

Kako koristiti?

  • Nanošenje na kožu pruža blagi antibakterijski efekat jer može doprineti eliminaciji bakterija koje izazivaju akne na koži.
  • Pomaže u uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože.
  • Pomaže u zaštiti kože od iritacija.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se smatra jednim od najboljih čajeva u borbi protiv akni, jer može pružiti antioksidativne, antiinflamatorne i antibakterijske prednosti.

Prednosti čaja od kamilice:
  • Konzumiranje čaja može smanjiti mogućnost izbijanja akni, a lokalna primena čaja takođe može pomoći u ublažavanju simptoma akni.
  • Upoređeno je da komprese od kamilice koje se koriste na koži imaju aktivnost uporedivu sa 1% hidrokortizonskom mašću u smanjenju upale kože. Takođe može pomoći u zaštiti kože smanjenjem štete koju izazivaju slobodni radikali i bakterije koje proizvode akne.


  • Hladne kesice čaja od kamilice mogu se pritisnuti na bubuljice kako bi se smanjio otok i crvenilo.
Foto: Thinkstock

Čaj od koprive

Smatra se da ovaj čaj pročišćava i detoksikuje krv, što prirodno čisti kožu.

Ovaj čaj je bogat vitaminima B, vitaminom K, selenom i cinkom.

Upotreba biljnih ekstrakata na koži koja sadrži koprivu rezultirala je smanjenjem akni najverovatnije zbog antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava koprive.

Čaj od maslačka

Foto: Profimedia
Ova biljka se zapravo koristi u medicini vekovima. Indijanci su je koristili za unapređenje zdravlja kože, a neki od današnjih travara i naturopata je preporučuju u istu svrhu.

Smatra se da maslačak pomaže koži tako što poboljšava funkciju jetre, koja čisti krv i uklanja toksine iz tela.

Koren maslačka takođe sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju preranog starenja, kao i vitamine A, B, C i minerale gvožđe, kalijum i cink, koji doprinose da koža bude čista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: