Srpski stručnjak otkriva: Ovi simptomi ukazuju da vam otkazuju srce i bubrezi VIDEO

Problemi sa bubrezima mogu da budu povezani sa srčanim poremećajima, a nefrolog dr Igor Mitić za televiziju Prva otkriva kako problem da uočimo na vreme.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/hywards
Foto: Shutterstock/hywards

Iako mnogi misle da kamen ili pesak u bubregu stvaraju problem, oni se, ipak, mogu izlečiti. Međutim, tzv. kardio-renalni sindrom trajno oštećuje jedan od dva organa – srce i bubrege.

"Srce i bubrezi su jedan sistem organa, iako su na dva mesta, suštinski rade isto. Prvi pumpa krv, a drugi filtrira tu krv. Oboljenje jednog organa utiče na drugi. To je kardio-renalni sindrom, koji je zaista veoma čest u Srbiji", objašnjava dr Mitić za televiziju Prva.

Ipak, iako postoje određeni simptomi koji mogu da navedu na problem, dr Mitić tvrdi da je tada bolest već uznapredovala.

"Slabost, malaksalost, pojava malih otoka oko očiju, srednjih i umerenih otoka na nogama, nemogućnost savlađivanja stepenica, pojava zamora na minimalni ili malo veći napor. Međutim, ako malo zagrebemo, shvatićemo da tada već imamo srčanu bolest deset godina. Kada dođe do ovih simptoma, znači da je bolest već uznapredovala. Cilj je da ne dođe do njih, a ako dođe, to obično znači nepovratni gubitak funkcija srca ili bubrega", objašnjava on.

Nefrolog navodi na obrasce ponašanja koji mogu da spreče pojavu ovog sindroma, ali upozorava da bi trebalo raditi preventivne preglede jednom godišnje.

"Napraviti dnevno 5000 do 10.000 koraka, ukinuti pušenje, a jednom godišnje bi trebalo posetiti svoje lekare i odraditi pregled. Relativno mali set medicinskih ispitivanja daju mnogo podataka koji nas mogu navesti na pravi put", zaključuje dr Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu