Naučnici potvrdili: Pola sata dremanja može poboljšati vaše zdravlje

Kada završite sa svojim svakodnevnim obavezama, lezite na kauč i odremajte pola sata - to može imati mnoge benefite za vas.

Zdravlje

Izvor: vecernji.hr

Ponedeljak, 20.03.2023.

18:50

Default images
Foto: Shutterstock/Andrea Piacquadio

Kad dođete kući sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza osećate se umorno i najradije bi malo zadremali na kauču. Upravo to i treba da učinite jer dremanje vas neće samo razbuditi, već vam može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Novo istraživanje je otkrilo da dremanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite. Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može doneti mnoge benefite. Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće dremanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja - proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da dremnu 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta dremki. Sva trajanja dremanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

Dremanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu 'tromost sna' - onaj čudan osećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate ko ste, što ili gde ste. Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: