Najčešći uzrok oštećenja mozga se može sprečiti: Uvedite u ishranu ključnu namirnicu

Osnove strukture i funkcija mozga postavljaju se još tokom trudnoće majke i u ranom detinjstvu deteta, a od izuzetne važnosti je ono što jedemo i pijemo svakog dana.

Zdravlje

Izvor: Lepa i sreæna

Petak, 17.03.2023.

08:20

Default images
Foto: Profimedia

Lekari kažu da o zdravom mozgu u starosti treba brinuti od najranije mladosti, ali i da nikad nije kasno da u njega počnemo da ulažemo više.

Tokom trudnoće, veoma je važna ne samo folna kiselina, koja je već skoro svima poznata, već i jod, koji je ključan za rad štitne žlezde. Tiroida igra ulogu u metabolizmu, ali određuje i rast i razvoj mozga fetusa. Zato Svetska zdravstvena organizacija navodi da je "manjak joda najvažniji uzrok oštećenja mozga koji se može sprečiti" i to u celom svetu.

U detinjstvu se nastavlja brzi razvoj mozga, za koji su neophodne omega-3 masne kiseline. Zato se savetuje redovna konzumacija ribe, kao i uzimanje ribljeg ulja. Nisu preporučljivi slatkiši ni slatka pića.

U odraslom dobu, takođe, treba voditi računa o količinama šećera i soli u ishrani. Korišćenje prerađene hrane koja je spremna za jelo čim je kupite u supermarketu dovodi do smanjenja važnih doza vitamina B3, B6, B12, D i E, kao i magnezijuma, selena i cinka koji su svi važni za funkciju mozga.

Istraživanja ukazuju da ovakva ishrana može biti povezana i sa povećanim rizikom od depresije i štetnim promenama u delovima mozga koji su "zaduženi" za učenje i pamćenje.

Dugoročne studije su dokazale vezu između kvaliteta ishrane i hipokampusa koji predstavlja centar za pamćenje u mozgu. Preporučuje se da se svakog dana pojede bar jedna porcija zelenog lisnatog povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kao i porcija mahunarki (pasulj, sočivo) i žitarica. Ukoliko ne dodajete mnogo šećera ili neki krem, kafa i čaj su, takođe, dobrodošli.

U poznoj starosti se povećava rizik od demencije, ali mnogo manje je to slučaj u zemljama kao što su Japan i Italija. To se povezuje sa ishranom u kojoj ima dosta ribe, povrća i fermentisanih namirnica kao što su kiseli kupus, kimči i jogurt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: