Reagujte dok nije kasno: Znakovi na telu koji ukazuju na to da imate tromb

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2023.

21:35

Reagujte dok nije kasno: Znakovi na telu koji ukazuju na to da imate tromb
Foto: sipcrew/Shutterstock

Do duboke venske tromboze (DVT) dolazi kada se u jednoj ili više dubokih vena (najčešće u nozi) stvori krvni ugrušak (tromb). Najčešće zahvata vene potkolenica, ali se javlja i u butnim i ilijačnim venama.

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju.

Lupanje srca

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskim nivoom u plućima. Iz tog razloga, vaše srce pokušava da nadoknadi manjak i zato počinje brže da radi.

Kašljanje bez ikakvog razloga

Ako ponekad imate neočekivane napade suvog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u grudima, to bi moglo da znači da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete takođe iskašljavati sluz i čak i krv.

Bol u grudima

Ako osetite bol u grudima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije.

Bol u grudima obično je oštar, te lako možete misliti da imate srčani udar. Kako god, najbolje je da odmah pozovete hitnu pomoć, kako posledice ne bi bile kobne.

Jako crvenilo na nozi

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Takođe možete osetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok podižete prste prema gore.

Povraćanje

Povraćanje može biti znak da imate krvni ugrušak u stomaku. Ovo stanje se naziva mezenterična ishemija, i obično je povezana sa jakim bolom u području abdomena. Ako creva ne dobijaju dovoljno krvi, takođe možete osetiti mučninu, pa čak imati i krv u stolici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: