Obožavate kiselu vodu i stalno je pijete? Ostaćete bez reči kada saznate šta radi vašem organizmu

Kisela voda je jedan od onih napitaka o kojima kolaju razne priče. Dok se pojedini zaklinju kako ona ima neverovatno dobro dejstvo na probavu, rešava problem sa mučninom, mamurlukom i slično, drugi je izbegavaju, verujući da gaziranost šteti njihovom telu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2023.

21:11

Obožavate kiselu vodu i stalno je pijete? Ostaćete bez reči kada saznate šta radi vašem organizmu
Foto: Hayati Kayhan/Shutterstock

Kako bi nedoumice oko kisele vode prestale, američki sajt Healthline, koji se pretežno bavi ljudskim zdravljem, objavio je rezultate studije koji pobijaju sve nedoumice i zablude oko omiljenog pića i osveženja mnogih.

Prema ovoj studiji, nema nikakve naznake da kisela voda u bilo kom slučaju šteti ljudskom organizmu i zdravlju. Ljudski organizam održava alkalnu stabilnost, a bubrezi i pluća će izbaciti višak ugljen-dioksida iz organizma.

Za razliku od drugih gaziranih pića, kisela voda ne sadrži štetne materije, poput šećera, tako da nema negativnog efekta na zubnu gleđ. Štaviše, pokazalo se da su u pravu svi oni koji je preporučuju kao saveznika neometanog varenja, jer ona zaista ima pozitivne efekte na probavni sistem.

Rezultati pojedinih, ograničenih istraživanja, čiji rezultati još nisu u potpunosti potvrđeni, pokazali su da postoji mogućnost da kisela voda umanjuje probleme sa zatvorom i poboljšava rad srca, jer smanjuje nivo lošeg holesterola i šećera u krvi.

Dakle, kisela voda ima pozitivno dejstvo na ljudski organizam. Ipak, vodite računa ako imate visok pritisak, u tom slučaju se konsultujte sa svojim lekarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: