Samo jedna šolja dnevno: Čisti pluća, smanjuje upale...

Timijan se često koristi za poboljšanje opšteg stanja organizma, ali i u gastronomiji. Blagotvorno deluje na želudac, smiruje kašalj, ublažava glavobolju, probavne smetnje, umiruje živce, blagotvorno deluje na rane, akne, gljivice na nogama. Ova biljka ima jaka antiseptička svojstva pa slovi za jedno od najvažnijih prirodnih sredstava za dezinfekciju.

Zdravlje

Izvor: Lepa i sreæna

Nedelja, 26.02.2023.

16:32

Samo jedna šolja dnevno: Čisti pluća, smanjuje upale...
Foto: Profimedia

Кorisna svojstva timijana objašnjavaju se supstancama koje čine njegov sastav. Lista je zaista bogata, sadrži: magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, bakar, cink, selen, vitamine C, A i B, fenolna jedinjenja i retinoide. Savetuje se i za jačanje imuniteta tokom posta.

Oleinska kiselina pomaže u regulisanju metabolizma lipida, dok ursolna kiselina pomaže u borbi protiv gubitka mišića.

Da li timijan može da bude štetan?

Umerena konzumacija timijana neće naneti ozbiljnu štetu organizmu. Ali ako nemate meru može vas mučiti nesanica, ili hipoglikemija (sniženje šećera u krvi) kada se kombinuje sa alkoholom. Takođe se ne preporučuje upotreba timijana u kombinaciji sa određenim lekovima za hipertenziju.

Кako odabrati pravi timijan?

Veliki nedostatak ove biljke je što može da apsorbuje štetne materije iz atmosfere. Zbog toga je veoma važno odakle ga nabavljate. Ako ga kupujete na pijaci, što detaljnije ispitajte prodavca odakle mu proizvodi koje prodaje.

Još jedna odlična opcija je da sami sakupite timijan. Ali ovo zadovoljstvo nije dostupno svima, u prirodi morate dobro poznavati mesta, kao i vreme cvetanja, birati polja i čistine koje su prilično udaljene od širokih magistralnih puteva.

Кako se koristi timijan?

U kuvanju

Timijan odlično ide uz sva jela od mesa. Može se dodati u salate i, naravno, u supe. Ne postoje tačne doze, oslonite se na sopstveno čulo ukusa i mirisa.

U narodnoj medicini

Za sve starije od tri godine timijan se preporučuje za ublažavanje tegoba disajnih puteva. Jednu supenu kašiku sušenog timijana zakuvajte sa litrom ključale vode i ostaviti da malo prokuva.

U kozmetologiji

Čaj od timijana može se koristiti kao sredstvo za ispiranje kose i tonik za lice. Timijan stimuliše rast kose i pomaže u borbi protiv upala na koži.

Stomatologija

Timijan može pomoći u borbi protiv bolesti usne duplje, kao što su stomatitis i gingivitis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: