Nikakve dijete i ishrane ne pomažu: Pet razloga zašto ne možete da smršate

Gubitak težine zahteva naporan rad, posvećenost, čvrstu motivaciju i uspostavljanje plana vežbi koji vam najbolje odgovaraju.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 06.02.2023.

16:46

Nikakve dijete i ishrane ne pomažu: Pet razloga zašto ne možete da smršate
Foto: Profimedia

Bilo da ste tek krenuli s procesom mršavljenja ili već nekoliko nedelja mukotrpno radite na gubitku kilograma, postoje određene navike koje bi apsolutno trebalo izbegavati po svaku cenu. Zapravo, nikada nećete smršati ako ih i dalje radite kao deo svoje rutine.

Viktorija Brejdi, lični trener, podelila je pet loših navika koje treba odbaciti što pre ako želite da ubrzate svoj napredak tokom mršavljenja.

Jedenje "bez razmišljanja"

Prema rečima Viktorije jedenje svega što nam dođe pod ruku sigurno ometa napredak u gubitku težine. Zašto? Ne vodite računa o kalorijama koje unosite, što može da dovede do prejedanja.

"Bez obzira da li se to smatra 'zdravom' hranom ili ne, previše svega može postati loše. Umesto toga, vežbajte kontrolu porcija kako biste mogli da pratite koliko kalorija unosite tokom dana i svedete na minimum prejedanje", istakla je.

Preskačete obroke Preskakanje obroka dovodi vaše telo u "režim preživljavanja", objašnjava Brejdi, što znači da se pridržavate kalorija koje unosite kako biste sačuvali energiju.

"Štaviše, veća je verovatnoća da ćete zbog gladi napraviti loš izbor hrane, kao što je svratiti u restoran brze hrane jer je to najbrža opcija za obrok", dodaje ona.

Pijete kalorije

Bilo da pijete voćni sok ili čašu vina, imajte na umu da pića mogu da budu ispunjena dodatnim kalorijama.

"Mnogi ljudi ne shvataju koliko kalorija ima većina pića, zajedno sa gomilom šećera koji je u pićima da bi dobio bolji ukus. Previše šećera ne samo da može da dovede do debljanja, već i konzumiranje alkohola, posebno, može da uspori vaš metabolizam", kaže.

Ne odmarate se dovoljno

Ne podcenjujte moć noćnog odmora i oporavka nakon treninga. Što više smanjite odmor, veća je verovatnoća da ćete nabaciti višak kilograma.

"Vaše telo nije u stanju da se oporavi, narušava vašu hormonsku ravnotežu i pokreće vaš apetit jer telo ima tendenciju da žudi za ugljenim hidratima i hranom bogatom kalorijama kada je lišeno sna", kaže Brejdi.

Takođe, je važno napomenuti da su dani odmora ključni i previše trenirajući, možete povećati rizik od povreda.

Prioritet dajete vježbanju u odnosu na ishranu

Vežbanje je ključno u svakom programu mršavljenja, ali treba da postoji zdrava ravnoteža između postavljanja vežbanja i ishrane kao prioriteta, jer nećete moći da "nadvežbate lošu ishranu".

"Ovde dolazi u obzir pravilo 80/20 za gubitak težine. Osamdeset odsto gubitka težine je zasnovano na tome šta jedete, dok je ostalih 20 odsto zasnovano na onome što radite, tzv. vežbanje", kazala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: