Biljka blagotvorna za sve: Ne samo da jača imunitet već utiče i na živce

Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih "lekova". U njegovom su sastavu brojni vitamini koji su i te kako značajni za naš organizam.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

10:21

Biljka blagotvorna za sve: Ne samo da jača imunitet već utiče i na živce
Ilustracija, Foto: EPA/BEN WENZ

Tradicionalno se upotrebljava za lečenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS-a. Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za decu, jer pored uticaja i čišćenja od parayita jača i dečji organizam.

Timijan utiče i na pluća, i čisti ih od sekreta. Pored toga, deluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Ukoliko ste napeti, uzrujani, patite od nesanice, noćnih mora i glavobolja, timijan je savršen za vas. Čaj od timijana pomaže kod kašlja i bronhitisa i deluje antiseptički, te smiruje upaljeno gi bolno grlo. U vreme prehlada i virusa se preporučuje da ga pijete u preventivne svrhe.

Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šoljicu vruće vode. Zasladite ga medom po želji.

Spoljašnja upotreba

Za spoljašnju upotrebu možete ga koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za lečenje uganuća, modrica, reume ali i zubobolje. Naučnici tvrde da je tinktura timijana vrlo delotvorna za lečenje akni. Pokazala se učinkovitom i u uništavanju bakterija. Idealna je jer ne izziva neugodno peckanje kada se primenjuje. Može se primenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane nanesite mešavinu meda i timijana kako biste sprečili infekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: