Ova 4 znaka ukazuju da patite od nedostatka vitamina

Ako ste često bolesni i konstantno osećate umor, ovo su samo su neki od znakova da vam nedostaju vitamini.

Izvor: Healthline
Podeli
Shutterstock/Stokkete
Shutterstock/Stokkete

Svako ko želi da ostane u što boljoj formi i zdrav, zna da je od suštinskog značaja da uključi u svoju ishranu namirnice koje će mu obezbediti odgovarajuću količinu vitamina i hranljivih materija.

Ovo su sigurni znaci da patite od nedostatka vitamina:

Lako se umarate i gubite dah

Ukoliko često nemate dovoljno energije to može biti znak različitih problema. Na primer, možda ste bolesni, možda ste prezaposleni ili ne spavate dobro. U isto vreme, problem sa disanjem može biti znak da morate da proverite zdravlje pluća.

Nizak nivo energije može biti znak da ste anemični ili da patite od nedostatka gvožđa.

Ako sumnjate da imate anemiju ili jednostavno trebate više gvožđa u vašem sistemu, klinika Mejo napominje da možete primetiti i druge simptome kao što su bleda koža, glavobolje, vrtoglavica i bol u grudima, kao i hladne ruke i stopala.

"Uzimanje multivitamina sa gvožđem može pomoći da povećate zalihe gvožđa i povećate kvalitet vaših crvenih krvnih zrnaca, što može poboljšati nivoe energije i transport kiseonika, što će vas sigurno ostaviti osveženim i osnaženim" kaže Leki Moriarti vlasnik Expert Nutrition and Wellness-a.

Imate lomljivu kosu i nokte

Prema Healthline-u, suva kosa koja ima tendenciju da se lomi može biti rezultat života na mestu gde je vrućina, korišćenja štetnih proizvoda za stilizovanje ili određenih zdravstvenih problema. Što se tiče lomljivih noktiju, oni mogu biti uzrokovani hipotiroidizmom, starenjem, kao i nedostatkom vlage.

"Osim toga, lomljiva kosa i nokti mogu biti znak nedostatka hranljivih materija, što znači da možda ne dobijate dovoljno cinka, gvožđa, biotina ili drugih vitamina B" Moriarti objašnjava.

Moriarti takođe kaže:

"Dnevno uzimanje multivitamina može pomoći da se zadovolje sve vaše potrebe za vitaminima i mineralima, i na kraju može poboljšati zdravlje vaše kose i noktiju."

Često ste bolesni

"Ako primetite da imate više od prosečne tri do četiri prehlade godišnje, to bi mogao biti znak da vam nedostaju ključni hranljivi sastojci u telu" kaže Moriarti, ističući da je loš imuni sistem nešto što treba da izbegavate da biste bili zdravi.

Pored toga što vam pomaže u borbi protiv prehlade, imuni sistem može da vas zaštiti od raznih klica i neželjenih organizama — kao što su virusi, paraziti, bakterije i gljivice — kao i bolesti i infekcije.

"Postoje hranljivi sastojci koji su neophodni za podršku zdravom imunološkom sistemu, kao što su vitamini C, A i D, a dnevni multivitamin može pomoći da se osigura da ispunjavate svoje dnevne potrebe" zaključio je Moriarti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu