Zdrave namirnice, malo sutra: One su zapravo mnogo gore od slatkiša

Konzumiranje slatkiša se smatra nezdravim jer su slatkiši bogati šećerom, kalorijama i nemaju visoku hranjivu vrijednost. Kao zamenu za iste često biramo proizvode koji su zapravo gori od slatkiša.

Zdravlje

Izvor: centarzdravlja.hr

Ponedeljak, 23.01.2023.

09:39

Zdrave namirnice, malo sutra: One su zapravo mnogo gore od slatkiša
Foto: JeniFoto/Shutterstock

Previše šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje, karijes i povećani rizik od određenih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, prenosi Eat This, Not That.

Slatkiši se često klasifikuju kao hrana sa praznim kalorijama, što znači da osiguravaju određenu količinu energije, ali pružaju vrlo malo esencijalnih hranjivih stvari, poput vitamina, minerala i vlakana. Važno je imati uravnoteženu ishranu sa ograničenim količinama šećera, i upravo zato mnogi posežu za alternativama koje će poslužiti kao zamena za slatkiše. Ipak, neke alternative koje se smatraju zdravijim varijantama, prema dijetetičarima i nutricionistima, ipak možda nisu najbolje opcije.

Suvo voće

Iako možda nikada niste pomislili da bi voće moglo biti gore od slatkiša, sprevarili ste se. Suvo voće je prepuno šećera i ima dosta kalorija, iako ne deluje tako. Takođe, zbog njegove manje veličine, često pojedemo mnogo više suvog voća nego svežeg, što može uticati na kilažu.

Granola

Kada pomislite na zdrave žitarice, granola vam verovatno prva padne na pamet. Iako mnoge kompanije žele da o ovoj namirnici razmišljate kao o zdravoj alternativi, mnoge vrste granola koriste različita ulja za povezivanje žitarica koje se zatim zaslađuju šećerom. Pored šećera, granola može biti i puna nezdravih masti. Važno je čitati sastav i odabrati granolu koja ima manje šećera i koja je napravljena od celog zrna žitarica.

Energetske pločice

Energetske pločice pronašle su posebno mesto među ljudima koji brinu o zdravlju, delimično zahvaljujući svojim reklamnim kampanjama koje prikazuju slike sportista kako ih konzumiraju. Iako mnogi veruju da zdrav način života i energetske pločice idu ruku pod ruku, ova hrana ima negativnu nutritivnu podlogu. Kad okrenete ambalažu pločica i pročitate podatke o hranjivim vrednostima, mogli biste ostati u šoku kada ugledate iznos ugljenih hidrata i masti.

"Energetske pločice često se reklamiraju kao zdrav, praktičan međuobrok, ali mnoge varijante sadrže puno šećera i kalorija", objašnjavaju nutricionisti.

Pločice od žitarica

Žitarice imaju lošu nutritivnu reputaciju sa dobrim razlogom – mnoge verzije ove osnovne namirnice za doručak imaju puno šećera. Promovisane kao zdrav doručak u pokretu, neke od vodećih žitarica pronašle su svoj put u obliku pojedinačno pakovanih pločica. Iako marketing za ove pločice od žitarica izgleda prilično zdravo, nemojte se zavarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: