Nedostatak gvožđa se vidi na dlanovima, dobro ih pogledajte

Ukoliko imate kratak dah ili povremeno osećate da vam srce jače lupa, verovatno imate problem sa gvožđem

Zdravlje

Izvor: Novosti

Nedelja, 18.12.2022.

10:40

Nedostatak gvožđa se vidi na dlanovima, dobro ih pogledajte
Foto:Shutterstock/Good dreams - Studio

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem. Anemija nastaje manjkom gvožđa koje je važno u nastanku crvenih krvnih ćelija, kao i za prenos kiseonika u našem organizmu.

Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži. Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa.
Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: