Lekari preporučuju: Samo tri dela tela treba da perete svaki dan

Većina ljudi u proseku se tušira jednom dnevno, a u letnjim mesecima i češće. Međutim, da li je to zdravo? Ako bismo pitali lekare, baš i nije.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Subota, 26.11.2022.

15:46

Default images
Foto: Shutterstock/l i g h t p o e t

Naime, lekar i profesorka dermatologije Sendi Skotnicki upozorila je da prečesto ribanje tela od glave do pete sapunom i vodom može da dovede do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Umesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene delove tela - pazuhe, prepone i stopala.

S njom se slaže i doktorka Robin Čutkan koja objašnjava da, ako perete celo telo sapunom, pritom možete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem telu da razlikuje dobre bakterije od loših.

''Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem s kože, gubimo zaštitu te smo samim time podložniji spoljašnjim uticajima koji mogu da budu itekako štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste nešto pre odradili trening'', tvrdi Čutkan.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, čak je otkrilo da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože u poređenju s onim ljudima koji nisu imali te bakterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: