Konačno je dokazano: Za zdravije srce, najefikasnije je vežbati u ovo doba dana

Vežbanje između 8 i 11 sati povezano je sa najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, prema novoj studiji u kojoj je učestvovalo više od 86.000 ispitanika.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Koldunov
Foto: Shutterstock/Koldunov

U poređenju sa pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, oni koji su bili najaktivniji ujutru između 8 i 11 sati imali su 11 do 16 odsto manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 odsto, prenosi portal Medical News Today

Kod osoba koje su se opredelile da vežbaju u jutarnjim časovima zabeležen je 17 odsto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena taj procenat je bio 35 odsto.

Gojazni učesnici

"Poznato je da je vežbanje dobro za srce, a naša studija pokazuje da je jutarnja aktivnost najkorisnija za to. Rezultati su posebno izraženi kod žena, a odnose se i na ranoranioce i noćne sove", rekla je jedna od autorki studije Gali Albalak sa Medicinskog univerzitetskog centra u Lajdenu u Holandiji.

Svi učesnici studije, njih 86.000, imali su između 42 i 78 godina, prosek je bio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su u proseku bili gojazni.

Njihova fizička aktivnost je praćena svakog dana od februara 2013. do 2015. godine pomoću monitora na zglobu.

Naučnici su ih zatim pratili šest do osam godina, sve do njihovog prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane sa srčanim oboljenjima ili moždanim udarom.

U tom periodu skoro 3.000 njih je dobilo koronarnu bolest, a skoro 800 njih je doživelo moždani udar. Kod ispitanika koji su bili fizički aktivni između 8 i 11 sati ujutru, uočen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

"Ovo je opservaciona studija, pa ne možemo da objasnimo zašto je veza izraženija kod žena. Rezultati našeg istraživanja su dodatni dokaz zdravstvene koristi fizičke aktivnosti i ukazuju da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija", rekla je Albalak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu