Spavali ste samo šest sati? Evo šta možete da očekujete zbog toga

I ptice na grani znaju da nam je potrebno sedam do devet sati sna, ali mnogi od nas spavaju mnogo manje od toga. Stručnjak za spavanje Olivija Arekolo kaže da postoji značajna veza između sna i zdravlja.

Zdravlje

Izvor: Index

Ponedeljak, 21.11.2022.

21:28

Default images
Foto:Shutterstock/SB Arts Media

Spavanje utiče na sve - od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i opšteg zdravlja. A svako ko spava samo šest sati noću, upozorava Arekolo, ima četiri puta veće šanse da se prehladi.

"San je od vitalnog značaja. Oko 70 odsto hormona rasta se proizvodi u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i svake ćelije u telu. Sa nedovoljno vremena za oporavak povećavaju se šanse da budemo iscrpljeni. “, rekla je ona.

Olivija objašnjava da se naš mozak oslobađa neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i za Alchajmerovu bolest.

"Dugoročni efekat nedostatka sna je još gori. On nosi 45 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja", navela je ona.

Iz tog razloga, Arezzolo savetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. On preporučuje duboko disanje i meditaciju, kao i dopunjavanje magnezijumom, ako je potrebno, za koji se zna da podstiče pospanost i opuštanje. Voli da popije šolju čaja od kamilice i ukloni sve izvore plave svetlosti, kao što su mobilni telefoni, televizori, tableti i računari.

"Plavo svetlo potiskuje melatonin i doprinosi poteškoćama sa spavanjem", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: