Doktori otkrili: Šta treba da konzumirate da biste sprečili da obolite od dijabetesa?

Odabir zdravog izbora hrane za kontrolu šećera u krvi ključno je za one s dijabetesom tipa 2, ali šta ako postoje namirnice koje ne samo da drže dijabetes pod kontrolom, već i poboljšavaju celokupno zdravlje.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naučnici su utvrdili da sledeće namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi.

Borovnice – jedenje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljenih hidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osetljivost na insulin.

Narandže, grejp i mandarine – istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivupalnom spoju hesperidin i zdravoj dozi topljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvardske škole javnog zdravlja sugerišu da je konzumiranje celog voća, a ne soka, povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pasulj – dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za dijabetes, a nova istraživanja sugerišu da konzumiranje mahunarki može zapravo da ima terapijski učinak.

Tamna čokolada – neka istraživanja pokazala su da mala količina visokokvalitetne, tamne čokolade koja se konzumira svakodnevno smanjuje nivo insulina i krvni pritisak.

Biljni obroci – medicine je otkrila da je ishrana bogata hranjivim materijama i usmerena na dnevni unos voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, a izostavljanje mesa ima veliki uticaj na osobe s dijabetesom.

Zapravo, nakon sedam meseci takve dijete, učesnici istraživanja imali su značajno smanjenje HgbA1c, krvnog pritiska i triglicerida, značajno povećanje nivoa HDL-a, a 62 odsto je bio nivo glukoze u krvi u normalnim granicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu