Doktori otkrili: Šta treba da konzumirate da biste sprečili da obolite od dijabetesa?

Odabir zdravog izbora hrane za kontrolu šećera u krvi ključno je za one s dijabetesom tipa 2, ali šta ako postoje namirnice koje ne samo da drže dijabetes pod kontrolom, već i poboljšavaju celokupno zdravlje.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Četvrtak, 17.11.2022.

14:23

Doktori otkrili: Šta treba da konzumirate da biste sprečili da obolite od dijabetesa?
Foto: Profimedia

Naučnici su utvrdili da sledeće namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi.

Borovnice – jedenje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljenih hidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osetljivost na insulin.

Narandže, grejp i mandarine – istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivupalnom spoju hesperidin i zdravoj dozi topljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvardske škole javnog zdravlja sugerišu da je konzumiranje celog voća, a ne soka, povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pasulj – dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za dijabetes, a nova istraživanja sugerišu da konzumiranje mahunarki može zapravo da ima terapijski učinak.

Tamna čokolada – neka istraživanja pokazala su da mala količina visokokvalitetne, tamne čokolade koja se konzumira svakodnevno smanjuje nivo insulina i krvni pritisak.

Biljni obroci – medicine je otkrila da je ishrana bogata hranjivim materijama i usmerena na dnevni unos voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, a izostavljanje mesa ima veliki uticaj na osobe s dijabetesom.

Zapravo, nakon sedam meseci takve dijete, učesnici istraživanja imali su značajno smanjenje HgbA1c, krvnog pritiska i triglicerida, značajno povećanje nivoa HDL-a, a 62 odsto je bio nivo glukoze u krvi u normalnim granicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: