Loše spavate? Razlog nije samo psiha, telo pati od nedostatka koji se nadoknađuje ovim voćem

Ukoliko se loše spavanje nastavi kroz duži period, to može negativno da utiče na svakodnevne aktivnosti koje obavaljamo, ali i na naše zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2022.

12:39

Loše spavate? Razlog nije samo psiha, telo pati od nedostatka koji se nadoknađuje ovim voćem
Foto: Profimedia

I dok je većina nesanica u vezi sa lošim mentalnim zdravljem, nekada je razlog lošeg sna nedostatak selena u organizmu.

Ekspertkinja za dobar san Mari Grejs Tejlor objasnila je da problem sa snom može da bude i zbog nedostatka nekih minerala u organizmu, ali i posledica mentalnog stanja.

Verovatno znate da u satima pred spavanje treba da izbegavate kofein, ali određene namirnice mogu da vam pomognu da bolje spavate. Preporuka je da svakog dana konzumirate brazilski orah, koji je najbolji prirodni izvor selena koji uglavnom nedostaje osobama sa nedovoljno sna”, savetovala je ona.

Brazilski orah takođe sadrži minerale poput fosfora i magnezijuma.

Ipak, budite oprezni sa konzumiranjem selena jer ljudskom telu nisu potrebne prevelike količine. Za prosečnu odraslu osobu potrebno je oko 55 mikrograma dnevno, odnosno ne više od dva brazilska oraha dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: