Šta sve može da vidi zubar kad otvorite usta? Nije samo karijes...

I dok su karijes, kamenac i naslage na zubima vaša glavna briga kada idete na redovan pregled kod zubara, on vidi stvari koje nemaju nikakve veze sa zubima.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/klyots
Foto:Shutterstock/klyots

S obzirom da su usta prozor u ceo organizam, stomatolog ima uvid u Vaše opšte zdravstveno stanje.NOvih sedam stvari stomatolog zna o vama čim vam pogleda u usta.

Ti si trudna

Povećanje progesterona tokom trudnoće olakšava rast bakterija koje izazivaju gingivitis, a istraživanja pokazuju da će skoro 40 odsto žena razviti trudnički gingivitis. Neke trudnice mogu takođe iskusiti crvenu kvržicu na desni, nazvanu tumor trudnoće ili piogeni granulom.

Grizeš nokte

Čak i bez gledanja direktno u vaše prste, zubar može reći da li ste rob ove ružne navike. Znaci koji ukazuju na grizenje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i pohabanost zuba koji su izloženi stalnom pritisku, kažu stomatolozi. U nekim slučajevima, zubi mogu postati neujednačeni.

Da li ste sisali palac kao dete?

Ako ste nakon sedme godine sisali palčeve ili prste, možda ste razvili značajne promene u zagrizu i položaju zuba. Stomatolozi mogu da vide znakove kao što su izbočeni prednji zubi, što može uticati na rast i razvoj dečje vilice, kao i na govorne obrasce. Na sreću, to se može ispraviti ortodontskim tretmanima, pre svega nošenjem aparatića.

Da li imate hronične bolesti?

Loš zadah nije samo znak loše higijene, već i hroničnih bolesti. Stomatolozi mogu da razlikuju tipove daha, pa tako „voćni“ mirisi mogu ukazivati na dijabetes koji nije pod kontrolom ili na određenu vrstu dijete koja ne odgovara telu, dok „riblji“ mirisi mogu ukazivati na probleme sa bubrezima ili jetrom.

Da li patite od poremećaja u ishrani?

Mnogi stomatolozi tvrde da samo jednim pogledom na usnu šupljinu mogu da vide da li imate poremećaj u ishrani. Naime, neka stanja poput bulimije ostavljaju vidljive posledice na zubima koje nijedan stomatolog ne može da promaši. Na unutrašnjoj strani zuba vidljiva je erozija, što dovodi do karijesa. Isto tako, ako se erozija pojavi na zubima koji su dublje u vilici, to može biti indikacija refluksa, ali i upotrebe antidepresiva koji smanjuju količinu pljuvačke u ustima.

Preterujete sa zaslađenim ili gaziranim pićima

Možda ste okrhnuli zub iz sasvim drugog razloga, ali postoje indikacije zašto su vam zubi slabi i podložni karijesu. Prema stomatolozima, gazirana pića i druga slatka pića mogu vremenom omekšati zube. Slično tome, energetska pića, koja su malo kiselija od bezalkoholnih pića, mogu više oštetiti vašu zubnu gleđ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu