Nemački virusolog digao glas: Prestanite da se vakcinišete svaka tri meseca

Neprestano vakcinisanje moglo bi ostaviti trajne posledice na imuni sistem. Nemački virusolog ponudio rešenje za predstojeći talas.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2022.

12:29

Nemački virusolog digao glas: Prestanite da se vakcinišete svaka tri meseca
Foto: Shutterstock/MBLifestyle

U Nemačkoj se stariji od 60 godina mogu četvrti put vakcinisati protiv koronavirusa. Međutim, virusolog iz Esena Ulf Dittmer upozorava da bi prečesto vakcinisanje moglo promeniti imuni sistem i naškoditi mu.

Virusolog Ditmer savetuje da se ne vakcinišete svaka tri meseca da biste izbegli zahteve za nošenjem maske ili testom.

“Ako tako često ponavljate vakcinisanje, može doći do promena u imunom sistemu”, upozorio je virusolog u intervjuu za “Kelniše rundšau”, prenosi Feniks magazin.

To su pokazali i prvi podaci. “Mislim da ima smisla pomovna vakcinacija za sledeću zimu, ali ne svaka tri meseca”, rekao je Ditmer.

Za dalja vakcinisanja protiv korone preporučio je pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupne vakcine Bionteka (BioNTecha) i Moderne, koje su prilagođene varijanti omikron. “To su dvovalentne vakcine, sadrže staro cepivo i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu”, rekao je virusolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: