Najbolji trik za spavanje tokom vrućina, ne treba vam klima

Ovih dana vrućine su nepodnošljive. Preko dana pokušavamo da se rashladimo na sve moguće načine, ali niko ne govori o tome da vrućina može biti veći problem noću. Ukoliko se celu noć vrtite po krevetu, okrećete jastuk da bi našli najhladniji deo, stučnjak za spavanje Džejms Lejnhard otkriva koji je najbolji položaj za spavanje da vam bar malo olakša san, piše Miror.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2022.

22:00

Najbolji trik za spavanje tokom vrućina, ne treba vam klima
Foto:Shutterstock/Niran Phonruang

Ono što se savetuje je da izbegavate spavanje na stomaku, osim ukoliko vam je taj način neophodan zbog zdravlja. Spavanje na stomaku može uzrokovati nepravilno disanje kao i nemir, što uopšte nije poželjno na ovim temperaturama.

Lejnhard tvrdi da je položaj u kome ležimo veliki faktor kojim možemo kontrolisati rashlađivanje tela. Najbolji je onaj koji se naziva "sanjar", što znači ležanje u polu-fetalnom položaju.

"Ako se noću vrtite i okrećete, otkucaji srca vam rastu. Zbog toga vam je toplije jer više krvi pumpa telom, tako da će vam biti još toplije i kad je napolju prevruće", objasnio je.

Takođe, dodao je i da je pored određenog položaja u kom spavamo potrebno je sebi obezbediti maksimalnu udobnost kreveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: