Ne možete da zaspite zbog vrućine? Metode koje će osigurati dubok san

Mnogim ljudima treba mnogo vremena da utonu u san. Razlozi su različiti. Neki od njih mogu biti stres, preterano razmišljanje, ili neki drugi problem. To nije nimalo prijatno, jer osećate nemir, anksioznost, a u težim slučajevima ovaj problem može prouzrokovati depresiju.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ponekad se dešava da vam treba više vremena da se uspavate nego što zapravo spavate. Ovo može da bude vrlo iscrpljujuće i da poremeti vaše dnevne aktivnosti, koncentraciju i raspoloženje. Pokušajte da primenite ove metode. One vam mogu pomoći da prevaziđete problem i da se konačno naspavate.

Metoda disanja 4-7-6

Malo razdvojte usne i šištite glasno dok izdišete kroz usta. Zatim sastavite usne i tiho udišite kroz nos. Brojte do četiri u sebi. Zadržite dah sedam sekundi. Nakon toga izdahnite glasno duvajući osam sekundi. Izbegavajte da ostanete previše budni na kraju svakog ciklusa. Pokušajte to da radite bez razmišljanja. Završite ovaj ciklus uz četiri puna daha.

Progresivno opuštanje mišića celoga tela

Podignite obrve koliko god možete i zadržite ih tako pet sekundi. Ovo će istegnuti mišiće vašeg čela. Zatim odmah opustite obrve i osetićete kako se napetost smanjuje. Čekajte deset sekundi. Smejte se široko, pritom zatežući obraze. Čekajte pet sekundi, a potom se opustite. Napravite pauzu od deset sekundi. Buljite sa zatvorenim očima. Ostanite tako pet sekundi. Opustite se. Napravite pauzu od deset sekundi. Lagano glavu nagnite unazad kako biste mogli gledati u plafon. Ostanite tako pet sekundi. Opustite se dok vaš vrat lagano tone u jastuk. Pauzirajte deset sekundi. Nastavite da opuštate ostatak tela, od tricepsa do grudi pa do stopala. Dopustite sebi da zaspite čak i ako ne završite u potpunosti metodu opuštanja mišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu