Temperatura, crvenilo, povraćanje - simptomi sunčanice; Pedijatar objasnio kako zaštititi decu VIDEO

Afrički talas vreline stigao je u Srbiju, a to znači da decu treba da zaštitimo od vrućine, UV zračenja i toplotnog udara.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2022.

15:36

Temperatura, crvenilo, povraćanje - simptomi sunčanice; Pedijatar objasnio kako zaštititi decu VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Pedijatar Saša Milićević kaže za TV Prva da se ovih dana najčešće javljaju deca sa simptomima sunčanice, a to su – temperatura, crvenilo, povraćanje.

"Sunčanica je relativno česta, ali srećom nije toliko opasna. To je direktno dejstvo sunčevih zraka na naše moždano tkivo, pojavi se otok, zbog čega nastaju problemi", objašnjava dečji lekar.

Dodaje da do sunčanice može da dođe i za nekoliko minuta, na primer ako je u podne beba, ili baš malo dete, bez zaštite na glavi, izloženo suncu.

Pedijatar savetuje da je vrlo važno da se unosi dosta tečnosti, kao i da se prave pauze u vremenu koje provodimo napolju u najtoplijem delu dana.

Kako se toplotni udar razlikuje od sunčanice?


"Toplotni udar nije posledica izloženosti sunčevim zracima već je to dejstvo temperature, i nastaje usled nemogućnosti prirodnog odavanja toplote", ističe on i upozorava roditelje da ne ostavljaju decu u kolima jer posledice mogu biti fatalne.

Govoreći o boravku dece u klimatizovanom vozilu, dr Milićević kaže da klima-uređaj ne sme direktno da duva u dete, kao i da je temperaturu treba da bude podešena tako da bude prijatna i vozaču.

Visoka temperatura je povezana i sa crevnim infekcijama, ali najbolji način je da se termički dobro obradi hrana, da se vodi računa, kao i da se održava higijena ruku.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: