Suplementi i lekovi koje ne bi trebalo kombinovati

Čak i najčešći suplementi, koje ljudi masovno uzimaju, mogu da imaju kontraindikacije sa pojedinim lekovima.

Izvor: B92, Health
Podeli
Foto: JPC-PROD/Shutterstock
Foto: JPC-PROD/Shutterstock

"Stvari koje su prirodne, nisu nužno i bezbedne", kaže dr Dejvid S. Seres. On objašnjava kako su neke supstance, kada se nađu u obliku suplementa, koncentrisanije nego u svom prirodnom obliku kada imaju dobro delovanje na organizam.

Ovo su samo neki od suplemenata koje ne bi trebalo mešati sa drugim suplementima ili lekovima:

Riblje ulje

Interakcije sa lekovima: Uzimanje ribljeg ulja i lekova za snižavanje pritiska može uzrokovati prenizak pritisak. Takođe, treba biti oprezan kod uzimanja ribljeg ulja i lekova koji mogu pojačati krvarenje poput aspirina ili ibuprofena.

Interakcije sa drugim suplementima: Uzimanje ribljeg ulja sa travama koje usporavaju zgrušavanje krvi može dovesti do krvarenja.

Melatonin

Interakcije sa lekovima: S obzirom na to da vas melatonin može učiniti pospanima, uzimanje njega i sedativa poput benzodiazepina i nekih antidepresiva može uzrokovati previše pospanosti.

Melatonin takođe može uzrokovati usporeno zgrušavanje, pa uzimanje njega i antikoagulansa može uzrokovati pojavu modrica i krvarenja.

Izbegavajte uzimanje melatonina ako uzimate lekove za pritisak jer on može da povisi pritisak.

Interakcije sa drugim suplementima: To može da ima sedativno delovanje i može da pogorša nuspojave melatonina.

Kalcijum

Interakcije sa lekovima: Kalcijum može poremetiti delovanje mnogih lekova, uključujući i one propisane za osteoporozu, poznatije kao bifosfonati.

Takođe, može uticati na delovanje lekova za pritisak, antibiotika iz porodice tetraciklina i kinolona kao i levotiroksina, koji se koristi za lečenje hipotireoze.

Ehinacea

Interakcija sa lekovima: Ehinaceina sposobnost za stimulaciju imunološkog sistema može da poremeti delovanje lekova koji oslabljuju imunološki sistem poput steroida.

Vitamin D

Interakcije sa lekovima: Vitamim D može smanjiti efektivnost lekova atorvastatina za snižavanje holesterola kao i nekih lekova za snižavanje pritiska.

Takođe, uzimanje vitamina D sa diureticima može rezultirati prevelikim količinama kalcijuma u telu što može uzrokovati probleme sa bubrezima.

Cink

Interakcije s lekovima: Ako uzimate antibiotike sa kinilonom ili tetra ciklinom, cink može da oteža telu da apsorbuje te lekove. Kako biste obezbedili da se to ne dogodi, antibiotike popijte dva sata prije cinka.

Isto je i sa lekovima sa penicilaminom, koji se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa. Uzmite cink dva sata pre ovih lekova kako bi se spečila loša apsorpcija penicilamina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu