Raste na svakom koraku i čini čuda za zdravlje: Pomaže kod čireva, varenja, smiruje infekcije

Prednosti listova bokvice su korišćene još od 1500-ih za lečenje zdravstvenih stanja kao što su prehlada, groznica ili grip. Ima antibakterijska, antiiritantna i antiseptička svojstva.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Petak, 06.05.2022.

15:04

Default images
Foto: Profimedia

Prepun tanina, aukubina i sluzi, poznato je da ekstrakt lista bokvice ima i ekspektorantna i antiiritirajuća svojstva. Od listova se može napraviti čaj ili tinktura, a za ovo se kaže da pomaže kod lošeg varenja, žgaravice i čireva kada se uzima interno. Spolja, bokvica se koristila za ujede insekata i zmija, kao i kao lek za osip i posekotine. Osim toga, puna je vitamina i minerala koji su dobri za vaše telo, posebno kosu i kožu.

Koža

Prednosti za kožu: Dodavanje lista bokvice u vašu dnevnu ili nedeljnu rutinu nege kože poboljšaće izgled i osećaj vaše kože.

Prirodno olakšanje od opekotina od sunca: Ako ste dobili opekotine od sunca na plaži ili bazenu, listovi bokvice mogu se koristiti za smanjenje efekta. Izvlačenje soka iz listova gnječenjem i nanošenjem hladne vode na njega. Zatim ga nanesite na zahvaćeno područje rukama ili četkom. Anti-inflamatorna priroda će stupiti na snagu da ublaži opekotine.

Pomaže kod ujeda insekata: ujedi insekata izazivaju svrab na našoj koži. Listovi bokvice sadrže anti-iritirajuća svojstva i tako smanjuju svrab ili osip od mrava, muva, pčela ili komaraca. Dakle, koža će se brže vratiti u normalu.

List se može koristiti kao sredstvo za ispiranje kose za uklanjanje naslaga proizvoda, ostataka ili viška ulja

Pomaže bržem zarastanju rana: listbokvice sadrži alantoin koji ima antibakterijska svojstva. Stoga, kada se listovi nanesu na rane, ubijaju klice, kao i bakterije. Tako se ubrzava proces zarastanja uz proizvodnju novih ćelija kože.

Smanjuje efekte ožiljaka: sećate se kada ste bili mlađi i pali ste sa bicikla i dobili posekotinu ili modricu? I, ožiljak je i dalje tu decenijama kasnije? Listovi bokvice pomažu u smanjenju šanse za stvaranje ožiljaka. Antimikrobna svojstva bokvice pomažu u procesu regeneracije kože što omogućava koži da pravilno zaraste od rana.

Smiruje akne: list bokvice ima efekat hlađenja. Stoga, upotreba proizvoda koji sadrže listove bokvice za lokalnu primenu pomaže u smanjenju upale. Na taj način smanjujete šanse za dobijanje akni. Kao i izazivanje bržeg zarastanja i regeneracije zdravih ćelija kože.

Telo

Probavne smetnje, žgaravica i čirevi: kada se listovi koriste za pravljenje čaja ili tinkture, kaže se da pomažu kod lošeg varenja, žgaravice i čireva.

Prirodni diuretik: kada se proguta, veruje se da listovi bokvice omogućavaju često mokrenje. Ovo omogućava telu da eliminiše toksine iz bubrega i bešike.

Olakšava teške periode: delujući kao antispazmodik, pruža olakšanje od bolnih grčeva tokom menstruacije i usporava obilno krvarenje.

Kosa

Prednosti za kosu: Koliko god ima dobar ukus, neverovatna je za našu kosu.

Smiruje infekcije kože glave: proizvodi bogati antiseptičkim i antimikrobnim svojstvima pomažu u smanjenju infekcija vlasišta kao što su perut, suvo vlasište, psorijaza i još mnogo toga. Ova svojstva smanjuju upalu kože glave koja uzrokuje ove infekcije vlasišta. Dakle, omogućavajući koži glave da nesmetano funkcioniše tako što proizvodi ulje koje oblaže novi rast potrebnom vlagom i proteinima. Dakle, podstiče rast kose.

Kosa: list se može koristiti kao sredstvo za ispiranje kose za uklanjanje naslaga proizvoda, ostataka ili viška ulja. Kao i da kondicionira dlaku vlagom i proteinima potrebnim za zadržavanje dužine. Listove možete prokuvati ili zgnječiti pa dodati hladnu vodu. Dodavanje dodatnih sastojaka kao što su jabukovo sirće i eterična ulja će povećati potenciju. Pored toga, list će smanjiti oštar miris jabukovog sirćeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: