Važno upozorenje: Lekarka otkrila koji vitamin pomaže kod alergija

Sada je sezona alergija, pa se bezmalo većina ljudi bori sa simptomima – kijanjem, kašljanjem, svrabom u grlu i očima. Lekarka Hitne pomoći Ivana Stefanović je za Jutarnji program RTS-a otkrila šta može da pomogne.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2022.

09:27

Važno upozorenje: Lekarka otkrila koji vitamin pomaže kod alergija
Foto: Shutterstock/Budimir Jevtic

Doktorka Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu pomoć rekla je koje drveće izaziva najviše problema kod osoba koje su sklone alergijama.

"Već je počelo da cveta visoko drveće, i sada imaju najviše problema oni koji su alergični na brezu i njen polen. Možete sebi da pomognete uzimanjem vitamina C u većoj dozi nego inače, jer on i do 50 odsto smanjuje neke od simptoma alergija i stabilizuje mastocite i histamin, koji nam pravi sve probleme kada smo alergični", rekla je doktorka.

Simptomi alergije i kovida često se preklapaju – kako da ih razlikujete?

Iako je otkrila da vitamin C može da pomogne da lakše prebrodite period alergija, za sve gledaoce je imala važno upozorenje.

"Ali vitamin C uzimajte samo u konsultaciji sa svojim izabranim lekarom, jer je moguće da vam je potrebno da vam da vitamin venski u domu zdravlja. Najbolje je konsultovati se pre uzimanja, jer vitamin C može da napravi problem ako pijete neke druge lekove. On sam po sebi nije toksičan, ali da ne biste rizikovali, posavetujte se sa lekarom", rekla je doktorka.

Počinje sezona alergija – jedan je razlog zašto će simptomi biti jači nego ranije

Ona je posavetovala i da se u ishranu uvedu voće i povrće bogati ovom dragocenom supstancom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: