Noćno znojenje, groznica, psihičke tegobe: Mnoge žene provedu trećinu života u ovom stanju

Prvi znaci menopauze razlikuju se od osobe do osobe, no određene stvari smatraju se konstantnim, a evo koje su to stvari.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2022.

14:58

Noćno znojenje, groznica, psihičke tegobe: Mnoge žene provedu trećinu života u ovom stanju
Christopher Campbell/Unsplash

Prosečna žena, kako piše dr Nataša Ćurčić, u periodu klimakterijuma provede skoro jednu trećinu života. Prelazni period prema menopauzi nastupa već oko dvadesetak godina pre poslednje menstruacije, kada postepeno počinje da opada reproduktivna sposobnost žene. Do značajnih hormonskih promena dolazi oko šest do osam godina pre menopauze, a zatim se javljaju i neredovni i nepravilni menstruacioni ciklusi praćeni raznovrsnim kliničkim znacima.

Prvi znaci menopauze nastaju kao posledica naglog pada estrogena, negativno utiču na kvalitet života i obično se povlače za 35 godina.

Prvi simptom je umor (iscrpljenost, prim. aut.), prisutan kod oko 90% žena.

Psihičke tegobe najčešće u vidu depresije postoje kod 50–60 odsto žena.

Poremećaji spavanja (nesanica, prim.aut.) postoje u oko 75 odsto slučajeva. Ovde spadaju i valunzi, vazomotorne tegobe koje su postale sinonim za menopauzu i koje se već pojave u premenopauzalnoj dobi kod oko 30 odsto žena, a nastavljaju se pojavljivati i u ranoj postmenopauzi čak u 85 odsto slučajeva. Talasi vrućine se češće javljaju noću, za vreme sna, nadovezuje se znojenje i pad temperature, nekad do osećaja groznice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: