Lekari objasnili: Opasno je čistiti uši štapićima

Ušni vosak nastaje nakupljanjem mrtvih ćelija kože i drugih materija iz ušnog kanala, pa može uzrokovati začepljenost u ušima ili neprijatnost.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 17.04.2022.

11:31

Lekari objasnili: Opasno je čistiti uši štapićima
Foto: Profimedia

Lekari preporučuju da se ušni vosak ne čisti, osim ako uzrokuje probleme sa sluhom ili ako ga jednostavno ima previše. Da li znate koji je pravi način da očistite vosak iz ušiju?

Soda bikarbona

Pola kašičice sode otopite u 60 ml tople vode i pritom koristite prokuvanu vodu koja se ohladila. Sipajte mešavinu u bočicu s pipetom i nagnite glavu na stranu. Ukapajte par kapi mešavine u uho i ostavite do sat vremena pre nego što isperete vodom. Proces ponavljajte jednom dnevno, najduže dve nedelje, dok vosak ne nestane.

Isipiranje uljem

Upotrebite prirodna ulja poput dečijeg, kokosovog ulja, glicerina, mineralnog ili maslinovog ulja za ispiranje ušiju. Sipajte ulje pomoću bočice s pipetom dok vam je glava nagnuta na stranu. Držite je nagnutu pet minuta i to ponovoite dva puta dnevno. Ulje omekšava vosak što mu može pomoći da lakše ispadne iz kanala.

Ispiranje ušiju

Nagnite glavu na stranu, stavite peškir ispod uha i pomoću bočice sa pipetom lagano ukapajte vodu u ušni kanal. Pustite da voda stoji unutra kako bi se omogućilo temeljno ispiranje koje pomaže da izbacite zarobljeni ušni vosak. Stručnjaci kažu i kako se ova metoda može kombinovati s prethodne dve, ali tada je potrebno prethodno isprati uho 5 do 15 minuta pre jedne od te dve metode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: