Pomodarstvo ili superhrana, ali dokazano smanjuje rizik od srčanog udara za 21 odsto

Najnovija studija pokazala je da konzumiranje avokada smanjuje rizik od srčanog udara i kod muškaraca i kod žena, naročito kada se jede umesto maslaca, sira ili prerađenog mesa.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 01.04.2022.

10:10

Default images
Foto: Shutterstock/Natalia Lisovskaya

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kardiovaskularne bolesti su vodeći ubica širom sveta, uzimajući skoro 18 miliona života svake godine,

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of American Heart Association pokazala je da konzumiranje najmanje dve porcije avokada nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara za 21 odsto u poređenju sa izbegavanjem ili retkim konzumiranjem avokada.

Jedna vrsta paprike smanjuje rizik za smrt od moždanog udara za 40 odsto, da li je jedete?

Autorka studije Lorena Pačeka, koja je i saradnik na odeljenju za ishranu na Harvardskoj školi za javno zdravlje, istakla je da se jednom porcijom avokada smatra jedna polovina avokada ili jedna polovina šoljice ovog tropskog voća, težine otprilike 80 grama.

"Iako nijedna hrana nije rešenje za rutinsku zdravu ishranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene koristi", rekla je u saopštenju Šeril Anderson, predsednica Saveta za epidemiologiju i prevenciju Američkog udruženja za srce (AHA).

Naučnici tvrde: Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara

Ona je istakla da su "potrebne strategije za poboljšanje unosa zdrave ishrane koju preporučuje AHA ,kao što je mediteranska ishrana, koja je bogata povrćem i voćem".

U okviru studije je praćeno više od 68.000 žena i 41.000 muškaraca koji su bili uključeni u dve dugoročne vladine studije o faktorima rizika za hronične bolesti: Zdravstvena studija medicinskih sestara i Studija o praćenju zdravstvenih radnika.

Učesnici nisu imali karcinom, koronarne bolesti srca i moždani udar na početku studija i ispunjavali su upitnike o ishrani svake četiri godine u periodu od 30 godina, piše CNN.

Svakodnevno konzumiranje ovog napitka smanjuje rizik od moždanog udara za 56 odsto
Foto: Shutterstock/Gayvoronskaya_Yana
Pored razmatranja ukupnog uticaja konzumiranja avokada, istraživači su uradili statističko modeliranje i otkrili da konzumiraju pola porcije avokada, što je četvrtina šolje, dnevno umesto iste količine jaja, jogurta, sira, margarina, maslaca ili prerađenog mesa smanjio rizik od srčanog udara za 16 odsto do 22 odsto.

Međutim, studija nije pronašla razliku u smanjenju rizika u slučaju da se pola porcije avokada zameni ekvivalentnom porcijom orašastih plodova, maslinovog i drugih biljnih ulja.

Dejvid Kac, specijalista za prevenciju bolesti i zdravu ishranu, rekao je da to ima smisla, jer zdravstvene koristi zavise od toga koja hrana se zamenjuje.

"Ako bi, na primer, uobičajena zamena bila između avokada i oraha ili badema, efekti na zdravlje bi verovatno bili zanemarljivi, jer hrana ima slična nutritivna svojstva i očekivane zdravstvene efekte“, rekao je on.

Ali kako kaže, ako bi avokado zamenio maslac i margarin kao namaz ili bi se uzimao umesto mesnih prerađevina ili sira, "razlike u ishrani bi bile velike" i očekuje se da će promeniti zdravstveni ishod.

Ostale namirnice koje treba uključiti i koje imaju veliku zdravstvenu korist uključuju pasulj, leblebije i sočivo, "i možda cela zrna i srodne semenke poput kinoe", rekao je Kac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: